Передплата 2024 «Добрий господар»

А боровикам спека ніпочім!

Попри температурні зашквари, вони радують грибників. Як і ми, теж люблять ховатися у тіні

Приємної роботи біля цих грибів у пані Наталі буде не на одну годину. Фото автора.
Приємної роботи біля цих грибів у пані Наталі буде не на одну годину. Фото автора.

Від надзвичайного тепла, яке допікає нам кілька днів поспіль, здається, знемагає усе живе: люди, звірі, рослини. Полегшення багато хто знаходить під час відвідин лісу. Користь від цих прогулянок подвійна — крім отриманої прохолоди, можна ще й зарядитися позитивними емоціями. Їх дарують своєю появою гриби. Так-так, разом зі спекою прийшли і вони!

Гарний настрій «вилазка на природу» подарувала Наталії Когут з Бережан. Ввечері після роботи поїхали з чоловіком Михайлом на свій хутір зібрати урожай цибулі. А коли впоралися, вирішили, поки не стемніло, на пів годинки заглянути і до ближнього лісу. Надії на те, що у спеку знайдуть там гриби, були невеликі. Але як добре, що природа вміє влаштовувати сюрпризи!

На початках удача відверталася: десь на очі трапився скромний козарик, десь з-під старого листя виглядали «сивульки"-сироїжки Лише раз у «пазусі» великого бука Наталя надибала симпатичного боровика і двох менших його братиків. Одного «справжнього» гриба підібрав і Михайло. Думали, що то вже всі сьогоднішні пожитки, тому взяли курс додому. Аж раптом…

На невеличких галявинах поміж старими буками здіймаються молоді деревця-кущики. Саме у їх тіні, часом прикрившись старим листям, заховалися від людського ока боровики. Наталя побачила одну таку гарну, не чіпану слимаками парочку — і від припливу радості аж скрикнула. А неподалік ріс ще один красень, ще один дует! А далі - ще кілька грибних сімеєчок. Всі - як намальовані! Після зустрічі з ними денної втоми наче й не було!

Боровики люблять ховатися у тіні. Фото автора.
Боровики люблять ховатися у тіні. Фото автора.

За хвилин двадцять Наталя назбирала майже повний пакет лісового добра. Трохи менше вдалося назбирати Михайлові.

— Спати сьогодні ляжу не скоро: треба буде нашим грибам дати лад, — каже задоволена господиня.

Розгадку такого напливу боровиків у спеку підказав мені місцевий дев’ятикласник Віктор, затятий грибник і риболов.

— А ви не пригадуєте? — каже школяр, — тиждень тому над нашими лісами пройшовся гарний дощик. Сонечко пригріло вологу землю, а це саме те, що треба нашим грибам…

Тож моя порада всім, хто потерпає від спеки: забудьте про кондиціонери у своїх квартирах — полегшення шукайте у лісі. Ідіть туди не заради шашликів (про жоден вогонь не може бути і мови!) У лісах набирайтеся природної свіжості. І природного добра з його неймовірними запахами і смаком.

Схожі новини