Передплата 2024 «Добра кухня»

Хтось по ночах спить, а вони — полюють

Підглядати за кимось якось негарно. Але у цьому випадку підглядання має сенс, бо дає змогу відкрити одну з багатьох таємниць нашої фауни

Так сова, ймовірно, захищала від непроханого гостя своє потомство… Фото INature
Так сова, ймовірно, захищала від непроханого гостя своє потомство… Фото INature

Ось уже кілька років екоза­хисники (серед них і працівни­ки Національного природно­го парку «Сколівські Бескиди», що на Львівщині) у своїй ро­боті користуються так звани­ми фотопастками. Тобто при­хованими дистанційними безпровідними камерами спо­стереження, які у малодоступ­них для людини місцях непо­мітно для тварин знімають їхнє життя і через GPRS переда­ють фотовідеоінформацію на комп‘ютери природоохорон­ців. Камери працюють вдень та вночі і реагують на рух. На­віть найбільш обережні звірі не помічають замаскованих ґа­джетів. Завдяки цьому ноу-хау фахівці дізнаються про чисель­ність і види тих чи інших тва­рин, які побутують на певній території, шляхи їхньої мігра­ції, їхній стан здоров‘я, звички, стосунки з іншими особинами.

Дослідники часом роблять для себе зовсім несподіва­ні відкриття. Ось як оце: на ве­ликого оленя серед ночі наки­нулася сова, готова ось-ось вчепитися гострими кігтями у шию тварини. Результат цьо­го поєдинку можна передба­чити — надто різні вагові кате­горії у суперників. Цікаво інше: що змусило птаха пересліду­вати парнокопитну тварину? Можливо, олень заважав сові проводити нічне полювання. А може, рогатий чухався об де­рево, на якому жили совенята — і щоб захистити їх, мати кину­лася в атаку?

Пригадую інші цікаві істо­рії з життя лісових мешканців, які зафіксували фотопастки. Йшлося про лося, який при­ймав «грязьові ванни» у вели­кій калюжі. Про виводок диких свиней, яких їхня мати вчи­ла добувати їжу і маскувати­ся. Була відеорозповідь про лисенят, які чи не вперше по­кидали свою нору. Особли­во кумедним виглядав сюжет про лісових мишей, які перед об‘єктивом камери, наче бок­сери, влаштували з‘ясування стосунків.

Схожі новини