«Зефірні квіти не в’януть»
Харків'янка Світлана Матюшенко виготовляє унікальні солодкі букети
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/510906/zefir.jpg)
Побачила в соцмережах миловидну жінку з букетом троянд. Уже хотіла перегорнути сторінку, аж раптом читаю: «Цей букет зроблено із зефіру». Хіба можна із зефіру зробити «справжні» півонії, троянди, проліски? Як з’ясувалося — можна!
Світлана Матюшенко, у минулому підприємиця, живе поблизу Харкова. Навіть під російськими обстрілами й бомбардуваннями майстриня не покидає улюбленої справи. Каже, вона допомагає їй жити.
Зефірні букети пані Світлана робить трохи більше року. Коли почалося повномасштабне вторгнення рф, ховалися по підвалах не лише з чоловіком, а й з дітьми — без світла, води, а іноді й їжі. На початку березня українські захисники поставили техніку неподалік будинку, де жила пані Світлана. Жінка годувала хлопців, допомагала й одягом.
Одного разу спакували валізку і поїхали у село поблизу Дніпра, до рідної сестри пані Світлани. Та не лише самі, а й друзів зі собою привезли, бо ж у сестри — просторий будинок. Загалом у будинку-«рукавичці» мешкало 19 осіб.
— Поруч з будинком — літня кухня, де ми готували їжу, — згадує пані Світлана. — Я варила величезні каструлі борщу, картоплі, м’яса, салату… Мені треба було, щоб працювали і руки, і мозок, щоб відволіктися від жахливих буднів. Щодня складали список — що будемо купувати у магазині. Одного дня замовляють зефір. Наступного — знову зефір. Усі люблять солодке. І ми купували. А потім я подумала: якщо вони так хочуть того зефіру, то може, сама спробую його зробити? З того усе й почалося.
Не завжди зефір пані Світлані вдавався. Але не відступала, шукала в Інтернеті технологію його виготовлення. Аж поки не познайомилася у Дніпрі з дівчиною, яка продавала курси з виготовлення зефірних квітів. Лише коли почала брати перші уроки, зрозуміла, що від самого початку виготовляла зефір неправильно — мало того, що не з тих інґредієнтів, а й не дотримувалася правил загустіння.
— Зефір — смачний десерт, але у приготуванні дуже підступний, — розповіла майстриня. — І хитрий. Трішечки щось не так — і все, вважай, маса буде не така, як треба. Коли ми згодом повернулися додому, я дуже серйозно почала займатися виготовленням зефірних букетів. І якщо у мене виріб виходив не такий, яким має бути насправді, віддавала сусідам. Навіть не знаю, скільки мої сусіди кілограмів того зефіру з'їли, перш ніж я навчилася робити так, як треба (сміється. — Г. Я.).
Потім пані Світлана купила ще один курс, а за ним — ще один. Перший свій букет продала у Харкові на центральному ринку. Але й сусіди продовжували насолоджуватися зефірними квітами. Так було доти, поки пані Світлана не домоглася такого результату, про який мріяла.
— Я виготовляю зефір лише з натуральних продуктів — цукру, агар-агару (те саме, що желатин, загущувач). Хтось робить зефір з яєчних білків, але я з них не роблю принципово. Боюся сальмонели. Використовую лише сухий білок — альбумін, який купую в інтернет-магазинах з-за кордону. А сама квітка робиться за допомогою кондитерської насадки… І продовжую вчитися та дослухатися до інших «зефірних фей». Це добрі люди, які підказують, допомагають, розкривають одна одній таємниці виготовлення зефіру. І я належу до цієї спільноти. І не боюся конкуренції.
— Скільки за день таких квітів можете зробити?
— Я їх не рахую на кількість. А на вагу — не більш ніж три кілограми. Зефірні квіти — не для заробітку, а для задоволення.
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/04/%D0%B7%D0%B5%D1%84%D1%96%D1%80%202.jpg)
— Як довго такий букет може простояти?
— Бажано з'їсти його через тиждень-два. Його не можна розкривати — зефір боїться повітря і сохне. Цей десерт не скисає і не вкривається цвіллю — просто засихає…