Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Раніше про зайчика діти чули у казці, а тепер бачать його вдома

Лісового знайду сільська сім'я вигодувала коров’ячим молоком

Фото Петра ВУЛЬЧИНСЬКОГО
Фото Петра ВУЛЬЧИНСЬКОГО

Кажуть, лісова дичина, яка звикла до волі, майже не приживається серед людей. Це твердження спростував селянин із лісотехнічною освітою Петро Вульчинський, який живе на Бережанщині. В одній із кролячих кліток на його господарстві ось уже дев’ять місяців живе заєць на кличку Шустрик. Він — улюбленець всіх дорослих і двох їхніх донечок-внучок.

— Знайшов я крихітного зай­чика у лісі, було це у середи­ні минулого березня, — згадує Петро кореспондентові «Висо­кого Замку». — Розглянувся до­вкола, чи немає де поблизу ма­тері-зайчихи — її не було. Шукав заяче гніздо, щоб повернути ма­ленького назад. Теж усе марно. Тож аби зайченя не стало жерт­вою лисиць чи бродячих собак, забрав його додому.

Малюк важив лише 140 грамів. Ірина, дружина Петра, з допомогою пластмасового шприца-пипочки випоювала мініатюрного пухнастика коров’ячим молоком.

Переживала, що не зуміють вуханя врятувати. Адже знавці дикої природи кажуть, що воно має порівняно низький, недо­статній відсоток жирності, тому, мовляв, зайці на цьому кормі не протримаються. Треба нібито придбати у ветаптеці замінник котячого молока. Але Шустрик вижив і на коров’ячому…

Зайчика Шустрика регулярно пригощають яблуками.
Зайчика Шустрика регулярно пригощають яблуками.

Щойно зайчик підріс, глава родини хотів його відпустити у рідну стихію, до лісу. Проте хат­ня дітвора запротестувала, роз­плакалася: без Шустрика ді­вчатка (зараз їм чотири і вісім років) не уявляли жодного дня.

Наші діти дуже люблять Шу­стрика, він для них — щось над­звичайне, — каже рятівник ву­ханя. А на наше запитання про значення лісового знайди в їх­ньому житті відповідає: «Рані­ше зайчик для моїх дітей існував у казці, у мультфільмах, а тепер живе у нас вдома!»

Шустрик змалечку мешкав у хаті разом з людьми — зробили для нього місце в ящику. Із дико­го став майже свійським: бере з рук і їсть зерно, люцерну, сіно, яблука. Дають йому обрізані на зиму стебла малини — гризе їх, бо там багато вітамінів, якими зазвичай тварини запасаються в лісі. Зрідка (щоб не нашкоди­ти здоров’ю свого гостя) пропо­нують гілочки хвої, інші корми. Щодня дають свіжу воду.

Заєць задоволений догля­дом, однак людську ласку уже не сприймає так позитивно, як раніше. Не хоче, щоб його гла­дили — у відповідь імітує «бок­серські» удари передніми лап­ками.

Ґазда не проти відпустити домашнього зайчика у ліс хоч зараз — але хвилюється за ньо­го: чи адаптується їхній пухнас­тий друг до нових умов?

Схожі новини