Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Поділіться салом із синичками!

Навесні сповна «відпрацюють» вам у саду

Не забудьте, зооволонтери: сало для синичок має бути не солоним.
Не забудьте, зооволонтери: сало для синичок має бути не солоним.

Раптові рясні снігопади, морози — серйозний виклик для людей і тварин. Останнім треба думати, де у негоду добути їжу.

Ця проблема стоїть і перед птахами. Більшість з них зараз збирає на кущах замерзлі ягоди горобини, калини, бузини. Дех­то з-під кори дерев добуває ко­мах, живиться схованими у «за­начках» жолудями, горіхами, зернами кукурудзи, а також — насінням польових бур’янів.

Наступного ранку після по­тужного нічного снігопаду на подвір'ї колишнього вчителя біології Степана Івановича на­гадала про себе зграйка сини­чок. Підлітала до дверей, ши­бок, привертаючи до себе увагу пенсіонера. А він відразу все зрозумів. Дістав з морозильни­ка шматок замороженого несо­леного сала зі шкіркою, нарізав двома довгими шматками. А по­тім із допомогою дроту почепив їх на гілки яблуні перед вікна­ми кухні та вітальні. Самотньо­му педагогу для розради хоті­лося спостерігати за пташиною трапезою…

Першим до сала взявся ле­тіти з лісу великий чорний крук з його орлиним зором. Але як тільки він хотів приземлитися на гілку, його прогнали домаш­ні собаки — мовляв, зась тобі до чужих гостинців! Тоді снідати са­лом прилетіли згадувані синич­ки. Видно, натурпродукт їм дуже сподобався — не покидали сала, поки не наїлися досхочу.

Відомо, що свинячий жир є дуже енергетичним, містить ба­гато калорій — а вони у зимову стужу птахам ой як потрібні. Тож наслідуйте приклад сільського вчителя! Сало — значно поживні­ша їжа, ніж хлібні крихти.

А синички, будьте певні, у боргу не залишаться. Навес­ні вони приберуть від шкідників ваш сад.

Схожі новини