Не цілюща калина-малина, а отруйна бруслина…
В останні дні золотої осені жовтогарячі барви кленової повені розбавляють червоно-рожеві акварелі цього дивного куща. Його плоди схожі на чотирикутні зірочки, в середині яких — помаранчеві зернята. Здалеку здається, що то, радуючи око, пломеніють кетяги калини. Або ж дає ще про себе знати пізня ремонтантна малина. Насправді ні те, ні інше
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/500830/bruslyna.jpg)
Кущ цей, що серед листопада салютує нам червоним вогнем, — бруслина. Дехто з міських жителів, які виїжджають на природу, ламає її гілля і разом з кленовими вітами формує з нього букети для домашньої вітальні. Виглядає і справді гарно, естетично. Але практичної користі від цієї рослини небагато. Більше того, ботаніки називають її отруйною, небезпечною для здоров’я людини, тому не радять мати з нею справи, взагалі не брати її до рук. До рота — і поготів. Розкажіть про це і своїм дітям.
Бруслина містить у собі отруйні речовини, здатні викликати серйозний збій у роботі серця, нирок, печінки, може спричинити інші розлади в організмі. Ознаки такого шкідливого впливу — болі у животі, пронос, підвищення тиску, нудота, блювання.
Колись коріння і кору бруслини використовували для виготовлення пороху, гутаперчі. Майстри по дереву робили з них веретена для ткацтва, спиці. Із соку цієї деревини продукували фарбу. Зараз усі ці промисли забуті. Нам залишається лише милуватися бруслиною. І то — на відстані. Одним своїм виглядом вона створює нам позитивний настрій, немовби зігріває. А це вже чимало.