Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не цілюща калина-малина, а отруйна бруслина…

В останні дні золотої осені жовтогарячі барви кленової повені розбавляють червоно-рожеві акварелі цього дивного куща. Його плоди схожі на чотирикутні зірочки, в середині яких — помаранчеві зернята. Здалеку здається, що то, радуючи око, пломеніють кетяги калини. Або ж дає ще про себе знати пізня ремонтантна малина. Насправді ні те, ні інше

Не беріть цих плодів до рук. Милуватися їхньою красою краще здалеку... Фото автора
Не беріть цих плодів до рук. Милуватися їхньою красою краще здалеку... Фото автора

Кущ цей, що серед листо­пада салютує нам черво­ним вогнем, — бруслина. Дехто з міських жителів, які ви­їжджають на природу, ламає її гілля і разом з кленовими віта­ми формує з нього букети для домашньої вітальні. Виглядає і справді гарно, естетично. Але практичної користі від цієї рос­лини небагато. Більше того, бо­таніки називають її отруйною, небезпечною для здоров’я лю­дини, тому не радять мати з нею справи, взагалі не брати її до рук. До рота — і поготів. Роз­кажіть про це і своїм дітям.

Бруслина містить у собі отруйні речовини, здатні ви­кликати серйозний збій у робо­ті серця, нирок, печінки, може спричинити інші розлади в ор­ганізмі. Ознаки такого шкід­ливого впливу — болі у животі, пронос, підвищення тиску, ну­дота, блювання.

Колись коріння і кору брус­лини використовували для ви­готовлення пороху, гутаперчі. Майстри по дереву робили з них веретена для ткацтва, спи­ці. Із соку цієї деревини проду­кували фарбу. Зараз усі ці про­мисли забуті. Нам залишається лише милуватися бруслиною. І то — на відстані. Одним своїм виглядом вона створює нам по­зитивний настрій, немовби зі­гріває. А це вже чимало.