Передплата 2024 «Добрий господар»

«Збираю на авто туди, де воює мій брат»

Юний волонтер із Донецької області Ілля Задорожняк допомагає ЗСУ

Якось проходила повз Галицький ринок у Львові і почула, як дитина співає «Ой, у лузі червона калина…». Дуже тоді поспішала на інтерв'ю, тож поговорити з хлопчиком не мала можливості. Наступного дня ще здалеку почула тужливу українську пісню — той самий хлопчик з мікрофоном «витягував» високі ноти. Коли закінчилася пісня, підійшла познайомитися.

Учень третього класу Ілля Задорожняк збирає кошти на потреби ЗСУ. Він з мамою приїхав до Львова з Донецької області майже два роки тому.

Мій брат Михайло захищає Україну дав­но, мав кілька контузій, — Ілля від гордості аж задер голову. — Він дуже сміливий і сильний. Після одного з боїв брат сказав мамі, щоб ви­їжджала зі мною, бо «рускі» попруться в бік Костянтинівки й Краматорська. І ми виїхали до Львова.

Я була здивована, що хлопчик навчаєть­ся онлайн в одній зі шкіл Донецької області. Чому не у Львові, адже близько двох років жи­вуть з мамою у місті Лева, до того ж Ілля гар­но розмовляє українською. «Бо багато дітей у класі мене просто не слухають, — обурюється Ілля. — Та й вчителька не дуже добре до мене ставилася. Я її попросив: „Можете повтори­ти?“. А вона каже, що я її не слухаю».

Михайло часто телефонує Іллі, каже, що військовим постійно потрібні автомобілі. Тож хлопчик вирішив долучитися до збору ко­штів, оскільки має гарний слух, знає багато патріотичних пісень і може просто неба — пе­ред входом на Галицький ринок — влаштувати імпровізований концерт. Поставив колонки, увімкнув мікрофон, прикріпив прапор з під­писами захисників і… почав співати. Ні в кого нічого не просить, але хто має добре і щире серце, може кинути кілька гривень на потре­би наших захисників.

— Улітку було краще, — каже Ілля. — Я за тиждень наспівував на 15 тисяч гривень, а те­пер люди вже не так багато кидають. За тиж­день буває 6 тисяч, а іноді не більше тисячі.

Ілля каже, що зібрані гроші віддає на купів­лю автомобіля. Вони з мамою цим займають­ся або віддають зібрані кошти волонтерам. Переважно тим, які закуповують усе необхід­не на Донеччину.

— Знаєте, мушу це все ретельно перевіря­ти, — каже Ілля. — Одного разу волонтери по­везли зібрані мною кошти на Херсон. Я дуже співчуваю Херсону, але ж я ті гроші збирав на авто для Донецька, туди, де воює мій брат.

— Бувало, що хтось приходив і просив тебе піти звідси?

— І не раз. Але я їм завжди пояснюю, що у них душа не болить, бо у них ніхто не воює… Я і на схід їжджу співати. Ми з мамою часто їздимо додому. Нам тут добре, але я вже так хочу додому…

Схожі новини