Передплата 2024 «Добра кухня»

Собаче життя або як не покинути друга

Війна нищить усе живе, руйнує життя не лише українцям, але й їхнім улюбленцям. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну зросла кількість покинутих тварин у притулках — найближче до бойових дій на 100%, у зооволонтерів у прифронтових областях на 60% в інших регіонах країни на 20−30%. Такими є дані дослідження українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ»

Орест Залипський
Орест Залипський

Зрештою тварина може просто податись шукати свою родину

Мар’яна Ключак довго шукала перетримку терміном на рік для своєї восьмирічної такси, адже вимушена поїхати за кордон. Родичі жінки не пішли їй назустріч, навіть радили їй приспати чи викинути тварину надвір. «Я їду на роботу, а там, де поселяють, не дозволяють жити з тваринами, — пояснює жінка. — Знайшла гарних людей, які її візьмуть тимчасово, а потім я обов’язково заберу її назад. Буду допомагати їм фінансово в утриманні моєї такси». Багато хто радив не залишати собаку так надовго, адже нема гарантії, що потім вона захоче до неї повернутися.

І таких випадків чимало. Якщо ніхто з родичів, друзів і знайомих не хоче прихистити тварину, залишається прилаштувати її у готелі для собак чи на платну перетримку. Але тут, попри високі ціни на утримання у середньому 250 грн на добу плюс корм (вольєрна або домашня перетримка) та 350 грн за добу (готель) немає гарантії, що собачці чи котові буде добре.

«Ми влаштували якось безпритульного песика на платну перетримку, щомісяця справно платили. Але один раз трішки затрималися у надсиланні коштів, а коли проплатили — довідалися, що нашого підопічного викинули геть і навіть не попередили, не зачекали. Тому треба бути дуже уважним перед тим, як комусь довіряти свою тварину», — розповідає відомий львівський зоозахисник Ігор Сайко.

Навіть, якщо господарі тварини потурбувалися про те, щоб перед від'їздом, наприклад, за кордон, кудись її віддати у добрі руки, нема гарантії, що з часом вона все ж таки не опиниться просто неба.

«Зважаючи на кількість покинутих тварин, майже всі платні перетримки переповнені. Перед тим, як залишати комусь свого улюбленця, потрібно переконатися, що ця людина відповідальна, може взяти на потрібний термін і добре подбати про собаку чи кота, і щоб там були близькі їм умови утримання, — розповідає зоозахисниця Олена Бермес. — Це для мене болюча тема! Одна дівчина, яка взяла в мене чудового собаку, потім виїхала з дітьми за кордон, а тварину залишила на чоловіка. Той відвіз його в село — і все, собака пропав. Насправді таких історій вистачає!»

За її словами, достатньо просто недоглянути, випустити на самовигул або не простежити, коли тварина вислизнула з двору. І все, собака чи кіт стають безпритульними або гинуть.

«Зрештою тварина може просто податись шукати свою родину. Вона ж не розуміє, чому зненацька все змінилось. Нещодавно у Львові шукали йорка, також господарі виїхали і на когось його залишили. Так і не знайшли», — зауважує пані Бермес.

Залишена тварина переживає великий стрес від розлуки з улюбленим господарем. Тому, якщо є можливість, потрібно зробити все, щоб уникнути болісного розставання.

«Мої друзі нещодавно всією родиною виїхали за кордон. Не змогли взяти з собою свого собаку, бо в готелі, куди вони поселилися, не дозволяють проживати з тваринами. Вони дуже довго шукали, з ким би його залишити. Зрештою я погодився прихистити Рекса, — розповідає львівський екскурсовод Микола Хилюк. — Бідна тварина важко переживала розлуку. Кілька днів відмовлялася від їжі, усього боялася».

За його словами, час від часу він знімає відео зі своїм новим підопічним і висилає його колишнім господарям. Вони теж сумують за своїм пухнастим другом і дуже тішаться будь-якій звістці про нього.

Осколок повністю відірвав собаці лапу

Нерідко у паніці і поспіху люди, котрі втікали від війни і спочатку брали з собою чотирилапих друзів, забували, залишали їх вимушено, і тоді значна їх кількість поповнювала місцеві притулки. На Львівщині місць, де утримують безпритульних тварин, є небагато, але і ті, що є - геть переповнені. Львівське міське комунальне підприємство «Лев» здебільшого стерилізує собак і котів, прилаштовує, а тих, кого не вдається випускає на волю. Інші притулки, створені волонтерами-зоозахисниками, тріщать по швах і волають про допомогу.

Одним з таких прихистків для пухнастиків у Львові стала Домівка врятованих тварин. Зокрема для тих, яких покинули люди, котрі евакуювалися з місць, де велися бойові дії. Навесні минулого року небайдужі мешканці міста ставали у великі черги, щоб погуляти з такими песиками або ще якось допомогти притулку. Розбирали собачок і котиків до себе додому. Та з часом ентузіазм львів'ян трохи пригас. У Домівці ситуація дуже складна, адже тварини, це не лише домашні, а й дикі, неприручені, все прибувають, а притулок на сьогодні гостро потребує кормів, коштів на вакцинацію та лікування тварин, щоб погасити борги у клініках, для підготовки до зими тощо.

Зубик потрапив у Домівку із Харкова. Його знайшли біля зруйнованого від снаряда будинку. Він був прив’язаний ланцюгом до буди на подвір'ї.

«Оскільки господарів в будинку не було, працівники ДСНС відв'язали Зубика в надії, що він знайде собі безпечніший прихисток, проте собака вперто не покидав територію. Напевно чекав на господарів. Цілий тиждень працівники приходили та підгодовували Зубика, поки одного дня не прийшли до повністю зруйнованого будинку — в нього вдруге влучила ворожа ракета, уламок якої повністю відірвав собаці лапу, — розповідає керівник Домівки врятованих тварин Орест Залипський.

ДСНС доставили собаку до найближчої лікарні, де йому ампутували кінцівку та обробили рану. Звідти його власноруч забрали працівники Домівки Врятованих Тварин, та евакуювали до Львова. І таких історій тут безліч.

Що ж робити, якщо все ж домашнього улюбленця треба вивезти за кордон. За даними Держпродспоживслужби з 1 липня, контроль в'їзду собак, котів і тхорів, які прибувають до Польщі разом зі своїми власниками, буде здійснюватися відповідно до вимог Європейського Союзу. Усі спрощення, які були введені для українських власників домашніх тварин на початку дії воєнного стану, — припинені. Під некомерційним переміщенням собак, котів чи домашніх тхорів (фреток) розуміють будь-яке переміщення, що не має на меті продажу чи передачі права володіння домашньою твариною, у кількості, що в сумі не перевищує 5 голів. Щоб одержати міжнародний ветеринарний сертифікат на свого улюбленця, необхідно ще перед поїздкою звернутись до територіального органу Держпродспоживслужби регіону, в якому ви проживаєте.
Ввезення домашніх може здійснюватися тільки при умові:

  • тварина ідентифікована за допомогою мікрочіпу та вакцинована від сказу (діюча);
  • серологічний титр на сказ в акредитованій лабораторії ЄС (3 місяці очікування — між датами забору крові у разі сприятливого результату аналізу крові та видачею міжнародних сертифікатів);
  • міжнародний сертифікат про стан здоров’я, видається у відділі прикордонного інспекційного контролю міжрегіонального ГУ Держпродспоживслужби на державному кордоні.

Більше детальну та актуальну інформацію слід з’ясувати у територіальному органу Держпродспоживслужби регіону.

Ця інформація не стосується диких тварин, переміщення зооколекцій, тварин зоопарків чи цирків. Для їх перевезення існує інше правове регулювання.

Схожі новини