Передплата 2024 «Добрий господар»

Фотопастки не страшні звірам. І корисні - людям

Безцеремонно вторгатися у світ природи — злочин. Навіть надмірна цікавість людини може зашкодити їй. Але якщо спостерігати за життям фауни делікатно, з тактом, збоку — можна дізнатися багато цікавого про її будні і знакові події. Як-от — про те, як у дичини з’являється потомство

Самка зубра привела у Карпатах чергового нащадка.
Самка зубра привела у Карпатах чергового нащадка.

Цей та інші важливі пері­оди у житті тварин вдаєть­ся відстежити завдяки так званим фотопасткам, непоміт­ним дистанційним камерам, які прикріплюють у місцях, де ман­друють звірі. Ці закамуфльовані камери працюють цілодобово, реагують на рух, фіксують тва­рин беззвучно, щоб не налякати їх. У підсумку вдається встано­вити види і кількість звірини, яка живе чи мігрує у тій чи іншій міс­цевості, її вік, стать, фізичний стан, особливості її поведінки і навіть — самопочуття.

Зафіксовані події стають цін­ним матеріалом для дослідни­ків, слугують науковим посібни­ком, дозволяють аналізувати і прогнозувати процеси лісово­го життя.

Працівники національно­го природного парку «Сколів­ські Бескиди» з допомогою ка­дрів фотопасток вчать любити природу своїх юних краян. Ось, скажімо, показали знімок сім'ї зубра (всі вони у цьому парку називаються на початкову бук­ву «Т»). І подали додаткову піз­навальну інформацію: самка зу­бра європейського народжує одне, рідше — двох теляток раз у два роки.

А ось інші цікаві дані.

Самка оленя благородного народжує щорічно одного, рід­ше — двох оленят. Козуля євро­пейська приводить на світ двох, рідше одного або трьох козе­нят.

Свиня дика залежно від віку народжує від 6 до 12 поросят, рись європейська — від одного до трьох кошенят, бура ведмедиця — від одного до трьох ведмежат.

Світлини цих та інших тва­рин вдалося зробити завдяки фотопасткам, які в рамках Між­народної кліматичної ініціативи надало природолюбам із Бой­ківщини Франкфуртське зооло­гічне товариство.

Схожі новини