Передплата 2024 «Добра кухня»

«Довбуш»: той, хто обдурив смерть

У кінопрокаті - нова українська історична стрічка. Її бюджет — 122 мільйони

Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА

У Львові відбувся допрем'єрний показ кінострічки українського режисера Олеся Саніна «Довбуш». До зйомок режисер залучив фахівців з Польщі та Канади. Зйомки розпочалися влітку 2018 року. Бюджет — 122 млн грн. Це кошти, які надало Держкіно (трохи більше половини бюджету), решта — українські та закордонні інвестиції, і невеликий відсоток спонсорських коштів. Фільм я подивилася на одному подиху!

В основі сюжету — життя най­відомішого з опришківських ватажків у Карпатах Олекси Довбуша. Події фільму відбу­ваються у Карпатах на початку XVIII століття. Жорстоке прав­ління шляхти змушує гуцулів вті­кати в гори. Двоє братів, Олек­са та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришка­ми. У пошуках помсти панам за вбивство батьків Довбушів, бра­ти стають ворогами один одно­му. Один прагне грошей, інший — справедливості…

Олексу Довбуша зіграв актор Сергій Стрельников, Івана Довбуша — Олексій Гнатковський, це був його дебют у кіно. Маріч­ку, в яку був закоханий Олекса, зіграла акторка Дар’я Плахтій. Режисер зауважив, що шукав на роль Марічки ту, яка розкаже іс­торію сильної і вільної жінки… Шукав у ній щось незбагнен­не, те, що сам спочатку не міг зрозуміти. І ось на знімальному майданчику з’являється диво…

Перед початком фільму Олесь Санін звернувся до гля­дачів: «Сподіваюсь, історія жит­тя Довбуша і його безсмертя припаде вам до душі». А після показу кінострічки режисер до­зволив зазирнути глядачам «на кухню» знімального майданчи­ка. Розповів цікавий момент, коли знімали сцену про малень­ку Марічку, яка падає у річку… Дівчинку, яка зіграла цю роль п’ять років тому, звуть Офелія. Її у той момент страхували аж… 16 каскадерів. «Це смілива та віддана мистецтву дитина», — зазначив режисер.

— Яка розумна публіка у Льво­ві, — каже Олесь Санін. — Вели­ка сила мистецтва кіно в тому, що ти можеш не давати відпо­віді, а ставити запитання. Фільм називається не Олекса Довбуш, а Довбуш. І кожен з вас, див­лячись кіно, мусив обирати, на якому ви боці… Поза тим, я ви­користав магію кінематографа, щоб придумати, як Олекса може залишитися живим. Стати тим, хто обдурив смерть…

Команда, яка створювала цей фільм, багато працювала над мовою. І ці слова аж лоско­чуть душу…

Особливий «респект» авто­рам костюмів. До роботи з одя­гом персонажів залучили по­над 100 майстрів. Відтворити, як вдягалися гуцули на почат­ку XVIII століття, складно: згад­ки про їхній вигляд збереглися лише на фресках кількох цер­ков. Допомогли історики та му­зейні консультанти. Найдорож­чі костюми — весільна сукня нареченої Довбуша Марічки та вбрання княгині Яблоновської. Кожен із них вишитий вручну. До слова, побачити виставку кос­тюмів, фотографій та ескізів з фільму можна у «Львіварні», що на вул. Клепарівській, 18.

А наостанок творці фільму зауважили:

— Олекса Довбуш боровся за свою землю, людей та любов. Саме любов є рушієм до дій та відображенням справжніх люд­ських цінностей. Олекса Довбуш не прагнув слави, на від­міну від брата Івана, що жив за законами розбійника. Олекса ж прагне вільного життя на сво­їй землі з коханою Марічкою. Саме ці цінності обстоюють українці сьогодні.

Першими фільм побачи­ли бійці 68-ї єгерської бригади, що має звання Олекси Довбу­ша. Показали кіно в імпровізо­ваному кінозалі неподалік лінії зіткнення. Також творці фільму взяли шефство над цією брига­дою та допомагають їй фінансо­во.

Схожі новини