Передплата 2024 «Добрий господар»

Львів заробить на Сорочинському ярмарку сто тисяч гривень. Чому продешевили?

Керівник Палацу мистецтв Юрій Візняк сказав «ВЗ», що для столиці Галичини велика честь приймати ярмарку, яка популяризує культурне багатство Полтавщини: вирішили не заробляти на заході

Фото зі сайту Національного Сорочинського ярмарку
Фото зі сайту Національного Сорочинського ярмарку

Цього року вперше в історії знаменитий Національний Сорочинський ярмарок відбудеться у Львові, а не селищі Великих Сорочинцях, що на Полтавщині. Головна причина такої культурної релокації — у Великих Сорочинцях немає необхідних укриттів, щоб провести ярмарок, який традиційно відвідує кілька тисяч гостей та VIPів. Ярмарок відбудеться у Львівському Палаці мистецтв, де є добротні укриття. У випадку повітряної тривоги, гості ярмарку можуть також скористатися укриттям на Головній пошті, що поруч з палацом.

У Львові ярмаркуватимуть до Дня Незалежності України — з 24 по 27 серпня. Культурний івент матиме тему — «Схід і Захід разом». У Палаці мистецтв продаватимуть вироби майстрів народної творчості зі всієї Полтавщини, товари українських компаній, продукцію крафтових виробників, також готуватимуть страви української кухні. Гості ярмарку у Львові зможуть скуштувати знамениті полтавські галушки чи, наприклад, борщ, зварений на міцному бульйоні з м’яса півника. Серед «фішок» полтавської кухні - борщ із галушками, свинячі крученики.

Рішення про проведення ярмарку у Львові ухвалили у травні

«Давно мріяла побувати на Сорочинському ярмарку, щоб відчути цю прекрасну атмосферу свята. Але мені не виходило викроїти час, аби подорожувати на Полтавщину, — розповіла „ВЗ“ 38-річна львів'янка Марія, яка є поціновувачкою культурних етноярмарків. — Рада, що цей ярмарок цьогоріч відбудеться у Львові і кожен галичанин зможе поярмаркувати в полтавських традиціях. Торік я відвідала Полтаву, скуштувала там галушок. Маю знайомих серед львів'ян, які теж давно мріють продегустувати страву полтавчан. І тепер зможуть це зробити у Львівському палаці мистецтв. Сорочинський ярмарок — не лише смачна їжа та розваги. Це цікаві конкурси, кулінарні батли та фотосесії з велетенськими городніми овочами, які ростуть на полтавських полях. На цьому ярмарку львів'яни зможуть пізнати традиції полтавчан».

Востаннє у Великих Сорочинцях ярмарок проводили в серпні 2021 року. В 1999 році захід отримав статус національного. Торік ярмарку не було через широкомасштабне вторгнення рф та високу небезпеку ракетних ударів на Полтавщині. Рішення про проведення цьогоріч ярмарку у Львові організатори (департамент культури і туризму Полтавської ОВА) публічного оголосили ще у травні цього року.

Як розповів у коментарі для «ВЗ» гендиректор Львівського Палацу мистецтв Юрій Візняк, Львів має за честь приймати Сорочинський ярмарок, щоб підтримувати культурний фронт.

«Приємно, що Сорочинський ярмарок буде відбуватися у Львові, — каже пан Юрій. — Ярмарок проводили у Великих Сорочинцях 25 років поспіль. Він став хорошою традицією в Україні. Ми підписали договір із власниками ярмарку та будемо його співорганізаторами. Даємо не лише приміщення на першому поверсі, а й апаратуру, освітлення».

Запитую про «ціну питання» ярмарку для полтавських представників. Юрій Візняк пояснив, що Палац мистецтв заробить на цьому ярмарку лише сто тисяч гривень. Таку символічну оплату задекларували в договорі, як компенсацію за комунальні послуги та енергоносії. Гендиректор палацу пояснив, що не має на меті заробити на цьому ярмарку, головне — популяризація полтавських традицій у столиці Галичини.

«У мешканців Полтавщини вкрали Сорочинський ярмарок»

Колишній народний депутат України, громадський діяч Ігор Мосійчук, який є уродженцем Полтавщини, вважає, що Сорочинський ярмарок не варто було переносити до Львова. Бо Львів і Полтава — різні речі, буде втрачена автентичність заходу.

«Під шум війни у мешканців Полтавщини вкрали Сорочинський ярмарок, — написав свою думку в Телеграм-каналі Ігор Мосійчук. — Цього року Сорочинцями стане Львів… Бо в Сорочинцях немає бомбосховищ! А чому Львів? Чому не Миргород, Диканька чи на крайній випадок Полтава? Якщо вже вам бомбосховищ не вистачає… Яке відношення має гоголівська містерія до Карпат і полонин? Я не проти Львова, але чому наша Полтавщина має втрачати своє, рідне?».

Схожі новини