Передплата 2024 «Добра кухня»

«Ці ілюстрації - як анекдот чи комікс. Намалював їх, щоб підняти людям настрій»

Режисер-аніматор Сергій Гармаш і на фронті знаходить час для творчості

Автор втілив на папері усі страхи окупантів...
Автор втілив на папері усі страхи окупантів...

«На фронті мало часу та сил для творчості, але природа бере своє, — написав на своїй сторінці у Фейсбуці режисер-аніматор, а нині військовослужбовець ЗСУ Сергій Гармаш. — Анімалістично-патріотичний спротив».

Зі Сергієм Гармашем я познайомилась 2015 року. Він на той час керував львівською анімаційною студі­єю «Арт-Відео», яка створюва­ла мультики («Пригоди кота Ви­крутаса», «Казковий патруль», «Духовне намисто», «Леген­ди України», «Різдвяна казка»). Ще тоді пан Сергій дивував­ся в інтерв'ю для «ВЗ», чому від самого ранку на одному з українських телеканалів вми­кають російський мультик про «Машу і Ведмедя» (на щастя, з українським перекладом). Го­ворив про потребу створюва­ти українські мультики. Про те, що держава має підтримувати студії, які виходять у кінопрокат з українським продуктом. Так є у всьому світі: у Франції, Кана­ді, США тощо.

Перед повномасштабною війною Сергій Гармаш працю­вав як режисер-аніматор з укра­їнськими й закордонними сту­діями. Займався, зокрема, анімаційною рекламою. Я зате­лефонувала до пана Сергія, аби розпитати його про те, що нади­хає його на творчість на війні?

— Хотілося намалювати щось веселе, щоб підняти людям на­стрій, — розповів Сергій Гармаш журналістці «ВЗ». — Ті веселі іс­торії, які були довкола мене, не усі розуміють, бо це такий ар­мійський гумор. І тоді мені спа­ло на думку зробити смішні істо­рії, пов’язані з тваринами. Щоб їх зрозуміла більша кількість лю­дей.

— Бачу у ваших ілюстраціях славнозвісних бойових кома­рів і бойових гусаків…

— Усі страхи росіян я втілив у ілюстраціях. Це їхні «ідеї», не мої… Спершу вони вигадали, що в Україні існують «бойові гу­саки». Насправді ж птахи про­сто пролітали над колоною тех­ніки російських окупантів, яку знищували українські захисни­ки. Потім вони розповідали про комарів як біологічну зброю. Ці комахи буцімто здатні заража­ти людей небезпечними інфек­ціями. Тоді я вирішив, що тре­ба створити українських тварин (птахів), які будуть протисто­яти російській пропаганді. Так з’явився дятел, який морзянкою передавав про місцеперебуван­ня російських солдатів. І бобер, який погриз дерево, щоб дало окупантам по голові… В Інтер­неті я побачив відео, де олень бився зі своїм суперником, су­перник загинув у тому бою… Тієї миті я подумав, що на роги оле­ня можна «насадити» москалів.

— Чи використаєте ці ілю­страції для створення нового мультика?

— Ці ілюстрації як короткі на­черки. Як анекдот чи комікс про якусь дотепну подію. Але вони довго не живуть. Подивився, по­сміявся — і все. Пригадуєте жуй­ки Love is? У кожному фантику — коротенька історія. Мої ілю­страції - на кшталт тих веселих історій.

Схожі новини