Передплата 2024 ВЗ

І щурам виявляють високі почесті

Їх називають огидними, звинувачують у всяких гріхах, роблять негативними персонажами у кіно, а вони приносять людям неабияку користь. І навіть отримують за це нагороди

За успішну роботу цього прирученого симпатягу преміювали бананом.
За успішну роботу цього прирученого симпатягу преміювали бананом.

Мова про велетенських африканських щурів. По­дібно до собак їх тренують і використовують як сапе­рів — для пошуку мін, снарядів та інших боєприпасів у колишніх зонах бойових дій азійських, африканських країн. Особливо добре вони зарекомендували себе у повоєнній Камбоджі. Результат їхньої праці - врято­вані від смерті люди.

Одного із таких саперів — восьмирічного щурика Магаву, який своїм гострим нюхом відшукав більш ніж сотню небезпечних предметів, — Британська благо­дійна ветеринарна організація PDSA відзначила зо­лотою медаллю «За рятівну вірність обов’язку під час виявлення та знешкодженні смертоносних мін». Його урочисто провели на пенсію. А коли бідолаха помер, влаштували йому почесну церемонію прощання. Африканські щури допомагають правоохоронцям виявляти наркотики. Їх навчили також розпізнавати хворих на туберкульоз. А віднедавна цих особин по­чали дресирувати, щоб знаходили у багажі туристів рідкісних диких тварин, яких задля заробітку перево­зять контрабандисти.

Так що не лякайтеся, коли чуєте слово «щур»…

Схожі новини