Передплата 2024 ВЗ

«Мер Львова Андрій Садовий погодився на зйомки у містичній стрічці за секунду»

Журналістка «ВЗ» побувала на допрем'єрному показі фільму «Еґрегор»

Кадр з фільму. Фото з відкритих джерел
Кадр з фільму. Фото з відкритих джерел

У Львові, одразу після Києва, відбувся допрем‘єрний показ містичного фільму «Еґрегор», де в одній з другорядних ролей знявся міський голова Львова Андрій Садовий. У містичній стрічці Садовий зіграв свою роль — мера міста.

За сюжетом фільму, у Львові зібралися секретар Ватикану та голова православної церкви для підписання екуменічного протоколу про об'єднання церков. Андрій Садовий приймав голів церкви на балконі Ратуші. У фільмі «Еґреґор» багато подій відбуваються саме у Львові. Зокрема, у стрічці є масова сцена на площі Ринок, коли львів‘яни прийшли на підписання протоколу про об'єднання церков.

… У кінотеатрах України фільм транслюватимуть з 20 квітня. На допрем'єрному показі очікували особисто Андрія Садового. Однак в день виходу стрічки на широкий екран він терміново поїхав в робочих справах до Києва.

«Львів‘яни не впізнають вулиць центру та пам’яток»

«Садовий погодився на зйомки у фільмі „Еґрегор“ за секунду і був гарним актором, хоча й знімали кілька дублів, — розповів для „ВЗ“ генеральний продюсер фільму Сергій Лавренюк. — Ще на етапі ідеї ми знали, що будемо знімати фільм у Львові. Львів — найбільш містичне місто в Україні. Історія цього міста, його дух відповідають українській містичній складовій, яка є головною у стрічці. Окрім того, це моє рідне місто, яке приховує багато нерозвіданих таємниць. Мені його хотілося ще більше вивчити. Глядачі та поціновувачі Львова не впізнають у фільмі багато добре знайомих вулиць, зокрема бічних закапелків, що від площі Ринок. Церква на вулиці Руській теж знята з іншого боку, там буде спеціальне освітлення. І це завдяки спецефектам, операторській роботі, містичному освітленні… Ми знімали у місцях, де інші не мають доступу — архівах університету»

«Історія про порятунок світу від релігійних війн»

Фільм розповідає про Нью-Йоркського детектива Артура Вейса, який у фіналі стрічки дивним чином став володарем і спадкоємцем духовного «Еґреґора». Та для цього має пройти нелегкий шлях містичних збігів обставин і боротьби за своє життя.

Сюжет стрічки стартує з того, що Артур отримує раптовий телефонний дзвінок від Лесі - дочки свого університетського друга, професора-українця Ореста Грабовського. Леся повідомляє про самогубство батька і просить допомогти їй розслідувати справу. Вбитий професор усе життя присвятив вивченню поняття егрегор.

Артур приїжджає до Львова, аби розплутати цей загадковий клубок смерті, і допомогти дочці людини, яка багато років тому відіграла важливу роль в його житті.

По прибуттю до Львова Артур потрапляє у вир таємничих подій, і не втомлюється повторювати фразу «Вітаємо, бляха, в Україні». Містичні криваві вбивства стаються у Львові. Вбивають переважно професорів — друзів товариша Артура. На місці вбивств Артур разом з Лесею знаходять мапу з написом «Еґреґор» та записку «Ми дивимося у вічність». Кожному убитому злочинці малювали кров’ю містичний знак — символ ордена кінокефалів (представники цієї організації носять великі маски псів та перстень у вигляді собачої голови). Зрозуміло, що хтось полює за людьми і вбиває їх. Але навіщо?

Дочка вбитого професора Леся разом з американським детективом шукають відповідь: що означають ці містичні знаки на місці вбивств і який між ними зв’язок. Шукають по бібліотеках і церквах… Під час розслідування містичних таємниць та вбивств вони дізнаються, що такий собі Альберт Потоцький хоче захопити владу та вбити секретаря Ватикану, щоб розпочати велику релігійну війну, яка «втопить цю еру у стражданнях». Це своєрідна боротьба за владу над людством. «Новий порядок! Ось чого чекає цей світ», — сказав Альберт.

Ці же ділки згодом викрали Лесю і змусили її відректися від статусу спадкоємиці егрегора — ордену кінокефалів. Але Артуру, як професійному детективу, вдалося розплутати клубок містики. Виявилося, що Леся не була кровною дочкою професора Грабовського. Професор її удочерив для того, щоби зберегти життя свого справжнього сина і спадкоємця духовного еґреґора. І цим спадкоємцем виявився… Артур. Детектив був ошелешений, оскільки досі слово еґреґор було для нього невідомим. В Америці він був брутальним чоловіком, який не цікавився духовністю.

«Слово еґрегор нічого для мене не означало до цих подій», — сказав Артур, натякаючи на те, що він, мабуть, не впорається з таким викликом. На це прибічники течії відповіли, що він принаймні знайде однодумців.

Хто і за скільки знімав стрічку?

Детективний трилер зняв режисер Станіслав Капралов за сценарієм Сергія Касторних, Любомира Левицького та Омрі Роуза. У картині знялися американський актор Омрі Роуз, відомий своєю участю у фільмі «Непокора» (2018 рік) і «Ліга справедливості» (2017 рік). Українська актриса театру і кіно Олена Лавренюк — виконавиця головних ролей у фільмах «Dzidzio контрабас» і «Кава з кардамоном». Анджей Зелінський, відомий своїми ролями в серіалі «Ватага», фільмі «Піаніст» (2002 рік) Романа Поланскі.

Також глядач побачить зірку польського кінематографа — Данієля Ольбрихського, улюбленого актора відомих режисерів Анджея Вайди, Кшиштофа Зануссі та Єжи Гоффмана. У стрічці він зіграв роль професора Ореста.

Серед акторів — українська модель Валерія Караман, яка зараз працює в Голлівуді. У 2019 році Валерія грала партнерку Віллема Дефо і Роберта Паттінсона у фільмі «Маяк» режисера Роберта Еґґерса.

Проєкт фільму був серед переможців 9-го конкурсного відбору Держкіно, під час якого отримав один з найвищих балів. Загальний кошторис виробництва стрічки — понад 66 млн грн, третина з цих коштів — державні.

«Еґреґор» присвячений пам’яті Павла Лі та Олександра Суворова

Зйомки фільму почалися 21 березня 2017 року, відбулися у Києві, Львові та у Нью-Йорку. Вихід на екрани цієї містичної стрічки планували 10 березня 2022 року. Та війна в Україні завадила планам…

Роботу над художнім фільмом «Еґреґор» було завершено незадовго до початку повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну. «Еґреґор» став одним з останніх фільмів для піротехніка Олександра Суворова, який загинув у травні 2022 року на фронті, боронячи нашу державу на передовій, а також для актора Павла Лі, вбитого російськими окупантами в березні, коли він допомагав евакуювати населення Ірпеня. «Еґреґор» присвячений пам’яті Павла Лі та Олександра Суворова.

Що кажуть критики та актори фільму?

Кінокритики, які побували на прем'єрі, вважають, що містична стрічка «Еґреґор» — спроба створити український варіант «Кода да Вінчі». Дія фільму крутиться навколо таємної релігійної організації об'єднання кінокефалів. За ідеєю авторів стрічки, ця організація продовжує традиції Варти Христової до якої входили люди, у яких замість людських були собачі голови.

Відмінність між «Кодом да Вінчі» та «Еґреґором» в тому, що герої «коду"розгадувати сюжетні загадки, рухали сюжет далі, що викликало у глядача співпереживання, динаміку. В «Еґреґорі» герої приходять до істини скоріше випадково, а не внаслідок мозкового штурму.

Актриса Олена Лавренюк, яка зіграла роль Лесі - дочки вбитого професора, каже, що фільм «зайде» тим глядачам, які люблять містику та трилери. Також неабияк сподобається людям, які люблять українські пейзажі, мріють побувати у Львові - місті оповитому містикою, легендами. «Таким, яким ви побачите Львів в „Еґреґорі“ навіть корінні львів'яни не впізнають», — вважає Лавренюк.

Під час перегляду стрічки журналістка «ВЗ» справді далеко не з першого разу впізнала роками знайомі вулиці та будівлі в центрі. Навіть Ратуша та балкон міського голови тут не такий, як на картинках, на архівних фото та на яву… Це завдяки 3-D зйомці та містичному освітленню, а ще справа у зйомці з незвичних ракурсів. І саме на цю тему довго говорили за кулісами львів‘яни після перегляду стрічки: як же можна надати місту загадковості, коли до справи беруться профі зі спецефектів.

Схожі новини