Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Корови є у всіх. А ровера ніхто у Тухольці не має»

Велосипед з дерев’яними колесами служить сотню літ. На ньому можна їздити навіть тепер

У минулому столітті цей ровер купили за пару волів. Фото Олекси Тренича
У минулому столітті цей ровер купили за пару волів. Фото Олекси Тренича

На одному з обійсть у Тухольці на Сколівщині краєзнавець Олекса Тренич знайшов «архаїчний» велосипед — його «рафки» (основа коліс) виготовлено з дерева. Ймовірно, це найперший ровер у цьому гірському селі. Незважаючи на значний вік, він може прислужитися і тепер, за час експлуатації у ньому не було жодної серйозної поломки. Довговічними виявилися і незвичні колеса…

Зі слів доньки колиш­нього господаря Марії Федькович пан Олекса записав цікаву історію поя­ви цього агрегата у Тухольці:

«То було майже 100 ро­ків тому. Оженившись та на­думавши запровадити ліп­шу господарку, Яремчак Іван, Василів син, погнав у Сможе на ярмарок пару волів, аби їх продати та купити файну ко­рову. Коли повернувся додо­му, каже жінці Анні: «Іди поди­вися на худобину». Вона скоро прийшла і каже, що нема у стайні корови. Іван до неї: «Та я її в стодолу завів». Жінка до стодоли, а там замість корови — ровер… Каже Іванові: «Що ти наробив?». Та ґазда мав твердий арґумент: «Корови є у всіх. А ровера ніхто у Тухоль­ці не має. То мусив’го купити. А як підростуть другі воли, то купим’си корову…».

Олекса Тренич припус­кає, що колеса було виготов­лено з ясена. Це дерево має властивість зберігати надану йому під час обробки форму. Батько пана Олекси був сто­ляром, з ясена колись робив місцевим дітлахам лижі, тож знає, яким міцним був цей матеріал.

— Іван Яремчак їздив цим ровером на прогулянки, — згадує наш співрозмовник. — Його донька Марія, яка пра­цювала у сільській раді, у дитсадку, діставалася ним на роботу. Наше село чима­леньке, простягається десь на п’ять кілометрів…

Столітній велосипед із дерев’яними колесами — справжній раритет. За нього у колекціонерів можна було би виручити чималі гроші і купити більше, ніж колись — корову. Він міг би також ста­ти експонатом якогось му­зею. Але власники ровера розлучатися з ним не хо­чуть. Пообіцяли передати його у спадок своєму нащад­кові, правнукові колишньо­го тухольського ґазди Іва­на Яремчака. Хлопець хоче мати гарну пам’ятку про сво­го предка.

Схожі новини