Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Змайстрував трактор за… сто «баксів»

Житель села Ридодуби Білобожницької громади, що в Чортківському районі Тернопільської області, Андрій Туркіць разом із батьком Михайлом Петровичем склав тракторець, який не поступається заводським аналогам

Андрій Туркіць разом із батьком Михайлом Петровичем власноруч склали тракторець.
Андрій Туркіць разом із батьком Михайлом Петровичем власноруч склали тракторець.

Спочатку був макет із дерева

Андрій змалку любить техні­ку, а з вісімнадцяти літ працює водієм у місцевому агрогоспо­дарстві. Його тато чудово зна­ється на столярній та зварю­вальній справі. Ідею створення власної сільськогосподарської техніки виплекали разом.

— Ми давно мріяли про трак­тор, — розповідає Андрій. — Про­те новий заводський агрегат не по кишені - потрібно викласти приблизно шість тисяч доларів. Тому вирішили скласти необхід­ну машину із підручних матеріа­лів.

Почули, що односельчанин продає легковик ВАЗ-2105, котрий віджив своє. Купивши його, відразу взялися за здій­снення задуманого.

— Працювали без креслень і кошторисів, — продовжує моло­дий майстер. — Спочатку бать­ко виготовив макет трактора з дерева. Робили, дивлячись на нього. Я крутив гайки, займався складанням деталей у вузли, а тато зварював.

Чоловік зізнається, що най­більше часу пішло на монтаж рульової системи. Доходило до смішного: якщо вдавалося по­вернути кермо ліворуч, то пра­воруч воно вже не подавалося. Чи навпаки. Але сельчани не здалися.

— Якось на світанні бать­ко розбудив мене зі словами: «Прокидайся, сину. Вночі я ви­курив ледве не усі цигарки, поки придумав, як вирішити проблему. Одягайся, підемо до трактора, поки не забув», — зга­дує Андрій. — Перебравши ру­льову колонку, ми вже не мали з нею клопотів.

Зібрали «Андрюху» за два тижні

Склали тракторець за два тижні. І почепили номерний знак «Андрюха» — на честь мо­лодого господаря. Швагро по­радив пофарбувати агрегат у червоний колір — щоб і самому милуватися, й іншим показа­ти".

А ще Туркіці власноруч виго­товили мініобладнання. Тепер мають причіп, плуги, культива­тор, бочку для поливу городу, картоплекопалку, пристрій, що згрібає сіно…

Усі сельчани дивувалися, як вправно залізний кінь порядкує на землі. Тому навперебій за­прошували «кулібіних» на свої ділянки.

— Сідаю за кермо з відчут­тям радості та щастя, — зізна­ється Андрій. — Трактор легко виконує сільськогосподарські роботи: оре, культивує, боро­нує, проводить міжрядну об­робку посівів, здійснює полив землі, спроможний перевози­ти різні вантажі до двох тонн. Уже й дружина Христина набу­ває практичних навичок керу­вання транспортним засобом. Навіть синочок Назарчик, ко­трому недавно виповнився рік, тягнеться до техніки: лю­бить розважатися, вдавлюючи та відпускаючи клаксон.

Кращий від заводського

Сусід Туркіців купив япон­ський мінітрактор. Однак са­моробний агрегат виявився кращим за «конкурента», адже виконує ширший обсяг робіт, до яких «японець» взагалі не при­стосований.

Ґазди тішаться своїм творін­ням. Не приховують задоволен­ня й від того, що обійшовся він сімейному бюджету дуже деше­во.

— За старий автомобіль я за­платив дві з половиною тисячі гривень. Приблизно стільки ж грошей витратив на купівлю необхідних запчастин. Разом — понад сто доларів, — каже Ан­дрій. — А ще перевага виробу в тому, що компактний та деше­вий в обслуговуванні. Бо вазів­ські запчастини ніколи не були дефіцитними.

Тепер з’явилося чимало охочих купити «Андрюху». Да­ють дві тисячі доларів і біль­ше. Проте Туркіці категоричні у цьому питанні: відповідають, що «Андрюха» не продається.

— Можливо, плануєте ще од­ного змайструвати? — випитую.

— О, тато має таке бажання. Але я проти. Бо впевнений, що він сконструює ще кращу мо­дель, — із лукавинкою усміхаєть­ся чоловік. — І мені буде сором­но перед «Андрюхою».

Господарі старанно догляда­ють свій витвір. Андрій після ви­конання будь-якої роботи миє тракторець і витирає насухо. Бо він тепер як рідний…