Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Відвели зайву воду — зробили приємне для диких качок

Добрі справи людей вміють оцінити і представники фауни. Ось як у цьому випадку

Дикі качки навчилися жити серед цивілізованого світу.
Дикі качки навчилися жити серед цивілізованого світу.

В одному з мікрорайонів старовинних Бережан працівники кількох розташованих там фірм були занепокоєні заболоченістю довколишньої місцевості. Щоб знизити рівень «підшкірних» вод і належно впорядкувати ділянку, екскаватором викопали невеличкий, 10×12 м, ставочок — і туди незабаром зійшла вся зайва волога. З часом на штучній мініводоймі з’явився очерет, і цю оазу облюбували дві пари диких качок. У гущавині вони облаштували свої гнізда, вивели там каченят. Коли родина крякух підросла, дружнім табунцем випливала зі своєї схованки підкріпитися ряскою. З гостинцями до своїх пернатих сусідів постійно приходять і люди, які працюють неподалік. Одні й другі задоволені.

— Найбільше мене вразили візити качурів на наш ставочок, — розповідає молодий підприємець Василь, один із тих, хто облагороджував цю місцину. — Селезні прилітають сюди «на кавалєрку». Сядуть собі на старих вербах чи на березі (вперше бачу, щоб качки сиділи на деревах!) і споглядають. Коли переконаються, що на подвір'ї немає ніякого руху — приводняються біля качок з їхніми виводками, разом плавають. Ніщо їх не тривожить. Разом і злітають, а потім повертаються «додому»…

Дружний союз людей і пернатих можна відстежувати і на перехресті львівських вулиць Стрийська-Наукова. Там біля природного озерця виросли висотні новобудови, постійно чути шум інтенсивного руху транспорту — але диких качок це не відлякує. Вони навчилися жити в умовах урбаністики. Сподіваються, що люди прикрощів їм не зроблять.

Схожі новини