Передплата 2024 «Добра кухня»

«Максим каже, що його внесок наближає Перемогу»

8-річний художник Максим Будзівула за кошти від своїх картин купив на фронт генератор

Максим Будзівула. Фото з альбому Галини Гевко
Максим Будзівула. Фото з альбому Галини Гевко

8-річного Максима Будзівулу із Золочева, що на Львівщині, можна назвати героєм. Ні, він не рятував нікого з водойми чи палаючого приміщення, третьокласник Максим — юний художник, представляє Україну на різноманітних мистецьких міжнародних і всеукраїнських конкурсах та виграє почесні титули. Як правило, це Гран-прі конкурсів і перші місця у світових художніх перегонах. А це щонайменше 300 перемог!

У час повномасштабного вторгнення росії в Україну Максим Будзівула став волонтером — віддає свої роботи на аукціони, а виручені кошти з продажу перераховує на потреби ЗСУ. На сьогодні хлопчик віддав понад 52 тисячі гривень. Про це журналістці «ВЗ» розповіла бабуся юного художника, керівник артстудії «Палітра» Центру позашкільної освіти міської ради Золочівського району Галина Гевко.

— Максимові ще не було двох рочків, коли він почав малювати, — каже пані Галина. — І вже тоді я залучала його до конкурсів. Це ще не було мистецтво, але я бачила, що наш Максим має талант до малювання. Ми йому прищеплювали любов до творчості щодня. Це, звісно, дало свої плоди, бо у свої 8 років Максим Будзівула є переможцем майже 300 конкурсів, які відбувалися і за кордоном, і в Україні.

— Коли Максим вирішив, що треба допомагати нашим Збройним силам?

— Та він не лише збирає кошти від проданих на аукціонах картин, а й кидає у свою скарбничку ті копійки, які мама дає йому до школи на сніданки. Максим малює листівочки, ми виставляємо у соцмережах ці роботи, і люди їх купують. Тато зареєстрував Максима на одній з аукціонних платформ, куди ми надсилаємо роботи Максима, і вони дуже добре там продаються. Якщо проводять аукціон на потреби ЗСУ у місті чи області, ми відбираємо кілька робіт і віддаємо.

— То яку суму Максим вже перерахував на армію?

— Вже зараз не можу пригадати, скільки перераховували на початках у фонд «Повернись живим», чи якісь інші фонди, яким довіряємо. На рахунки перекинули понад 30 тисяч, Максим долучався до збірки на машину, і хоч тоді це не були великі суми — по 2−3 тисячі, але ми допомагали часто. Навіть ту премію, яку отримав за успіхи у творчості від відділу молоді і спорту Золочівської міськради, а це 5000 гривень, вирішив віддати нашим захисникам. А недавно за зібрані 20 тисяч купили генератор на фронт. Волонтери повезли його українським героям, які захищають Бахмут. Зараз волонтери збирають на акумулятор, то Максим мені зізнався, що вже назбирав понад півтори тисячі гривень.

— Бачу, Максим дуже щира дитина…

— Він від цього отримує задоволення. Каже, що його внесок наближає Перемогу. Щовечора ці гроші перераховує, радіє, коли до скарбнички додається бодай кілька гривень…

Схожі новини