Передплата 2024 «Добрий господар»

Вважали вимерлою — а вона живе!

Зоологи-біологи часто б’ють тривогу з приводу зникнення тих чи інших видів тварин і рослин. Грішать на людей, які своєю шкідливою діяльністю витісняють дику природу… Але часто тривоги є хибними. Ось як у цьому випадку

Чимось ця заморська пташка нагадує нашого соловейка...
Чимось ця заморська пташка нагадує нашого соловейка...

Понад 20 років орнітологи не бачили у тропіках Мадагаскару споконвічної жительки тамтешніх лісів — тетраки малагасійської. Цю пташку вважали такою, що вимерла. Яким же було здивування науковців, коли цю особину виявили на північному сході острова. Протягом двох місяців роботи спеціальної експедиції «загиблу» пташку дослідники бачили у двох віддалених місцях: на півострові Масуала і поблизу міста Андапа. Очевидно, цих пернатих там більше, не може бути, щоб вони жили на самоті.

Найбільше ця пташка з яскравим пір'ям любить шукати поживу в опалому листі. А його у перезволожених тропіках багато. Тож тетрака малагасійська повинна би обжитися у таких сприятливих умовах. А те, що так рідко потрапляє людям на очі, можна легко пояснити: кожне живе створіння має право на особистий простір і свободу. Ми, люди, почали птахів у цьому обмежувати. Ось і дочекалися наслідків.

Схожі новини