Передплата 2024 ВЗ

«Ви бачили, які світлі барви у нашої країни?»

У Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова Вежа» відкрили персональну виставку 13-річного Данила Ноздрі «Кольори свободи»

Данило Ноздря і його перша робота "Кольори моєї України". Фото автора
Данило Ноздря і його перша робота "Кольори моєї України". Фото автора

Його роботами захоплюються в Україні, його полотна високо оцінили на міжнародних конкурсах. Попри те, що Данилові Ноздрі лише 13 років, він відкрив уже 5-ту персональну виставку своїх картин «Кольори свободи». Виставка пересувна, тож у місті Лева, у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова Вежа», представлено VI епізод «Кольорів свободи».

Данило Ноздря — учень 6 класу однієї з київських шкіл. Попри славу, яка впала на нього, він дуже сором’язливий. Ще не звик, мабуть, до уваги публіки і журналістів. Як жартує бабуся хлопчика — відома українська письменниця Тетяна Кремешна-Морачевська, «він такий добрий і лагідний, як ведмедик Тедді». Прізвище юного художника вписане у Книгу рекордів України — як наймолодшого живописця, який у свої 13 років відкрив уже 5 персональну виставку. Про це журналістці «ВЗ» розповіла Тетяна Кремешна-Морачевська.

— Наш Данило — звичайна, скромна і порядна дитина, — каже пані Тетяна. — Та, попри свою скромність, малює ось такі геніальні роботи. Можливо, спрацювали гени, бо мій кузен — всесвітньо відомий імпресіоніст Сергій Чепик, який, на жаль, відійшов в інший світ 11 років тому.

Гран-прі у Монако за картину "Вибух на червоній планеті", 2021 рік.
Гран-прі у Монако за картину "Вибух на червоній планеті", 2021 рік.

— Як ви зрозуміли, що ваш онук має талант до малювання?

— Можливо, коли він переросте цей дитячий вік, але й далі так плідно буде працювати і здобуде славу вже справжнього художника, то, сподіваюся, хтось захоче зняти про мого онука документальний чи навіть художній фільм. І тоді історія про те, як він взагалі почав малювати, наймовірніше, ляже у сценарій фільму. Коли Данило вчився у 1 класі, вчителька, якщо не била його по голові, то просто лупила перед ним указкою по парті і кричала: «Ти — дурень, нездара, не можеш намалювати навіть яблучко чи будинок!». На Різдвяні канікули ми з чоловіком — дідусем Тамазі взяли нашого онука у Трускавець. Там мені порадили одну старшу пані Дарину, яка виховала не одну плеяду відомих митців. Я її попросила, щоб навчила нашого Данилка намалювати яблучко, будинок, дерево і сніжинку. І після першого уроку пані Дарина сказала: «Його не треба вчити, бо ваш онук — там, у художніх світах нагорі, має художнє мислення. Це вже готовий художник!». Пані Дарина ще тоді сказала, що у нашій родині росте геній! Тоді йому було сім років. Порадила знайти у Києві вчителя, який би сидів з ним поруч, коли Данило малює, скеровував у правильне русло. Бо дитина витає у художніх образах. Мислить по-іншому.

Гран-прі за картину "Листопад. Замерзлі хризантеми в саду" (Валенсія, Іспанія), 2022 рік.
Гран-прі за картину "Листопад. Замерзлі хризантеми в саду" (Валенсія, Іспанія), 2022 рік.

— Ваш онук — у Книзі рекордів України…

— Після того, коли пані Дарина сказала, що наш онук «готовий художник», ми з дідусем подарували йому мольберт, олійні фарби, і Данило почав малювати картини. Цих полотен було так багато, що ми спочатку організували йому одну виставку, потім наступну, а коли зробили вже 5 виставок — у Львові зараз шостий епізод 5-ї персональної виставки, тобто це шосте місто в Україні. Отже, за ці 5 виставок, які дитина має у 13-річному віці, а також участь у кількох всеукраїнських, за це йому вручили диплом рекордсмена і його прізвище вписане у Книгу рекордів України.

— Як до юного художника ставляться однокласники — з повагою, як до генія, чи, навпаки, із заздрістю?

— Він — не зіркова дитина. У нашого онука абсолютно нормальне дитинство. На виставки однокласники іноді приходять. Данило, як і багато дітей його віку, любить складати Lego, грати з друзями в електронні ігри, вони ходять у кіно на нові фільми і мультики. Він також ходить у басейн, А, до прикладу, у суботу, чи в якийсь інший день, бажання малювати «пробивається» на-гора, Данило стає до мольберту і малює нову картину. Бувають випадки, що може за день намалювати навіть дві картини. Наш Данило схожий на ведмедика Тедді - такий м’який і добрий, обожнює смачно поїсти, особливо грузинські страви, як і його дідусь Тамазі.

Сонце над лісом".
Сонце над лісом".

— Данило багато полотен присвятив Україні, її героїчній боротьбі проти агресора…

— Наш онук — патріотична дитина. Він любить залишатися на ніч у нас з дідусем. І я зауважила, що його ранок починається з пісні «Ой у лузі червона калина…», або «Україна переможе». А недавно на ці обидві пісні намалював дві картини, які називаються: «Горить-палає вражина» та «Червона калина. Україна переможе». Ми цю «Червону калину» надіслали на міжнародний європейський конкурс, і вона отримала першу премію. Також роботи Данила Ноздрі отримали Гран-прі на конкурсах у Монако та в іспанській Валенсії. Ще одну картину забрали в Цюріх — на благочинний аукціон. Недавно він провів майстер-клас для дітей вимушених переселенців і подарував дві картини для військового шпиталю.

— Я малюю лише чотири роки, — сказав журналістці «ВЗ» Данило Ноздря. — Перша моя робота, яку можу показати людям, і яка зараз представлена на цій виставці, називається «Кольори моєї України».

— Що тебе надихнуло на створення цієї картини?

— Та вона ж така гарна — наша Україна! Світла, яскрава. Ви бачили, які яскраві барви у нашої країни?

— Читати книжки любиш?

— Не дуже. Люблю малювати. Можу за кілька хвилин намалювати картину.

— Доводиться поправляти на полотні? Чи намалював — і все?

— Звісно, що поправляю. Як можна за один раз сказати все, що я хочу?

Схожі новини