Передплата 2024 ВЗ

«Ми приїхали лікувати ваші душі»

Культурний десант до Дня закоханих «висадився» у Любені Великому

Культурний десант вишикувався до Любені Великого. Фото автора
Культурний десант вишикувався до Любені Великого. Фото автора

Її називають локомотивом у громадській діяльності. Голова та засновниця громадської організації «Всесвіт з Україною» Світлана Мерзлова за час повномасштабного вторгнення допомогла в евакуації понад 3 тисяч осіб із зони бойових дій, а також провела не одну благодійну акцію на підтримку наших захисників. От і цього разу пані Світлана міркувала — як підтримати і підбадьорити 175 наших захисників, які проходять реабілітацію після тяжких поранень у Державній реабілітаційній установі - Центр комплексної реабілітації «Галичина», що у Великому Любені. Що такого організувати на День усіх закоханих чоловікам, чиї «половинки» далеко від Львівщини?

Коли я підійшла до автобуса, який віз «бойовий загін» — юних артистів вокально-хореографічного ансамблю «Калина» з Центру дитячої та юнацької творчості Залізничного району, дует «Оберіг» у реабілітаційний центр, здивувалася. З машин в автобус вантажили коробки з цукерками, печивом, ящики з мандаринами-апельсинами, ананасами, лимонами, якими щедро поділилися львівські підприємці.

— Зізнаюся: не люблю, коли на якусь акцію збирають гроші, — розповіла журналістці «ВЗ» Світлана Мерзлова. — Тому, коли проводжу якісь події, намагаюся усі фінансові питання оминати. Ми організували центр відродження українських традицій, почали проводити різноманітні цікаві акції. Перша — вечорниці на Андрія, потім було свято «Від Романа — до Йордана». Мала сумнів, чи варто проводити, адже час тяжкий. Але дівчата з громадської організації «Всесвіт з Україною» мене переконали — варто. І вперше ми організували «Яблуневу ялинку», — свято, про яке мені багато років тому розповів колишній директор Палацу мистецтв Роман Наконечний. Я довго думала, як відновити цю традицію. Оскільки, окрім нас, «Яблуневу ялинку» ніхто цьогоріч не проводив, я наважилася. До речі, мрію у Гусакові, де народилося це свято, організувати музей «Яблуневої ялинки».

— То ви ту «Яблуневу ялинку» коли проводили?

— На День Соборності України в одному з ресторанів Пустомит. За традицією, за яблуко, зірване з «Яблуневої ялинки» треба віддати кілька гривень. Гості, які прийшли на свято, самі запропонували зібрати кошти для наших захисників. Ми поставили скриньку і зібрали невелику суму.

— Невелику — це скільки?

— 5 тисяч гривень. Зрозуміло, що навіть ця незначна сума була призначена для ЗСУ. Повторюся, що не люблю акцій, що пов’язані з грошима, бо наша організація — громадська. Зібрала нараду, бо сума незначна, але її треба застосувати у потрібному руслі. От тоді й виникла ідея — на День закоханих влаштувати свято для тих, хто цього особливо потребує. Усі знаємо, що кохання переможе. Це рушійна сила у житті. Але мої мрії - це ще не розв’язання усіх організаційних питань. Знала, що можу розраховувати тільки на своїх друзів, і вирішила залучити благодійників, які б нам допомогли. Директор одного з терміналів ринку «Шувар» Володимир Думчак одним з перших відгукнувся і дав багато фруктів. Ірина Петелицька забезпечила цукерками, Оксана Жолобович — смачнющими тістечками. Допомогли у проведенні свята Галина Грендиш та Ольга Хоп’як.

Яке свято без танців?
Яке свято без танців?

Привезли ми і яблука, які залишилися на ялинці. Але яке свято без музики і танцю, гарних віршів і теплих слів. Звернулася до директора Центру дитячої та юнацької творчості Залізничного району Любомира Войтовича. А там такі ентузіасти, що їх два рази просити не треба! І ніхто не натякнув навіть, що автобус на воді не їде, треба купити пальне, зібрати дітей, зрештою, докласти чимало зусиль для проведення свята. З такими друзями можна не лише свята проводити, а й гори звернути!

Свято розпочали з коляди.
Свято розпочали з коляди.

Воно і справді так було! Концерт, який підготував «бойовий» десант ЦДЮТ Залізничного району, хлопцям дуже сподобався. Коли діти з вокально-хореографічного ансамблю «Калина», керівником якого є Ірина Бойко, вийшли з колядою, у дорослих чоловіків виступили сльози.

Програму артисти продумали до найменших дрібниць. Іскрометні танці у виконанні діток та попурі українських пісень у виконанні дуету «Оберіг» стали справжньою пігулкою для душі. Саме так охарактеризувала свято ведуча концерту Надія Шалай: «Ми приїхали лікувати ваші душі». І для душі пані Надія читала вірші. А молода письменниця, авторка 5 книжок для дітей Оля Вовк, ще й загадки хлопцям загадувала.

І фото на пам'ять.
І фото на пам'ять.

Наприкінці зустрічі дітки роздали хлопцям ангеликів, яких зробили під час майстер-класу учасники свята «Яблунева ялинка». Усі ангелики тоді знайшли свою гілочку на яблуневій ялинці, що враз перетворилася на ялинку ангелів Перемоги. Відтепер ці ангелики стануть талісманами наших захисників.

Святлана Мерзлова показала яблуневу ялинку з ангеликами, які подарували нашим захисникам на День закоханих.
Святлана Мерзлова показала яблуневу ялинку з ангеликами, які подарували нашим захисникам на День закоханих.

Схожі новини