Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Подружжя Войтовичів доглядає понад три десятки корів

Ще у 2018 році Андрій та Ніна Войтовичі зі села Королівки Бродівської громади Золочівського району відкрили сімейну молочну ферму

Андрій та Ніна Войтовичі уже п’ять років утримують молочну ферму. Фото з приватного архіву Войтовичів
Андрій та Ніна Войтовичі уже п’ять років утримують молочну ферму. Фото з приватного архіву Войтовичів

Ідея у подружжя вини­кла під час спілкування із працівниками Львівської аграрної дорадчої служби. Відтак Войтовичі долучи­лись до проєкту «Розвиток молочного бізнесу в Украї­ні», завдяки якому отримали сучасне обладнання. Сім'я провела реконструкцію стайні. Тож зараз тут затиш­но, чисто, сухо. Є напувалки, функціонує якісне освітлен­ня, кожна корова має ґумо­вий килимок.

Згадане господарство вхо­дить до кооперативу «Покро­ва» Бродівського району, ко­трий сприяє розвитку малого бізнесу. Зокрема, через його спеціалізовану крамницю ґазди реалізовують надоєне молоко.

Упродовж п’яти років працьовитим селянам уда­лося збільшити кількість ко­рів майже удвічі - з 17-ти до 32-ох. Надалі планується розширювати молочне стадо до 50 голів.

Успішно розвивати госпо­дарство допомогла участь у різноманітних програмах.

«Обласний бюджет надав дотацій. Ці гроші ми витрати­ли на заготівлю сіна і силосу для годівлі тварин у зимово- стійловий період», — зазначи­ла Ніна Войтович.

Окрім того, минулого року родина двічі отримувала гу­манітарну допомогу насінням кукурудзи, пшениці і багато­річних трав.

Хоча сім'я намагається сама забезпечити своїх підопічних кормами. Обробляють 18 га сільськогосподарських угідь, де вирощують різноманітні кормові культури. А 5 га відвели під овочі, яких вистачає і собі, і тваринам.

У цього господарства є перспектива. «2022 року ми отримали погодження на ре­алізацію грантового проєкту «Власна справа» за програ­мою «єРобота на розвиток власного бізнесу», — каже Андрій Войтович.

Схожі новини