Передплата 2024 «Добра кухня»

Щоб домівка сяяла чистотою

7 корисних порад, які допоможуть упорядкувати помешкання

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Наводячи чистоту у своїй домівці, не забудьте про ефективні поради, про які ми дізналися у найзавзятіших господинь і блогерів, що пишуть про секрети швидкого та ефективного прибирання.

Як видалити пляму з дивана?

Після гучного застілля на дивані вия­вили пляму невідомого походження? На­беріть у пульверизатор трохи спирту, по­бризкайте ним забруднене місце, а потім ретельно потріть щіткою. Якщо від пля­ми чути неприємний запах, додайте до спрею дрібку харчової соди. Такий на­туральний засіб допоможе позбутися будь-яких запахів.

Як вивести стійкі плями зі скатертини?

Якщо на скатертині після свят вияви­ли пляму від кави або червоного вина, не засмучуйтесь. У такому випадку знадо­биться господарське мило. Дайте пля­мі підсохнути, а потім добре намильте її. Нехай скатертина полежить хвилин з 5−10, не змиваючи мила, покладіть її у пральну машину.

Як позбутися свіжої плями від жиру?

Крім господарського мила, вдома слід мати звичайну білу крейду для малюван­ня. Якщо на вашому одязі або скатерти­ні з’явиться свіжа жирна пляма, відразу посипте її подрібненою крейдою. За дві-три години вона вбере в себе більшу час­тину жиру, потім виперіть річ у машині зі звичайним гелем або порошком.

Як замаскувати потертість на меблях?

Якщо на вашому улюбленому шкіря­ному кріслі чи дивані утворилися помітні потертості, не поспішайте до меблевого магазину. Виправити ситуацію допомо­же звичайний крем для взуття, який має підходити до кольору оббивки. Нанесіть трохи крему на ватну паличку, добре за­штрихуйте ним потертості та подряпини, а потім дочекайтеся повного висихання. Якщо ж дефект виявили на дерев’яних меблях, допоможе м’якоть волоських го­ріхів, вона замаскує подряпини на дере­ві, варто лише трохи потерти.

Як надовго позбутися пилу?

Здається, що пил з’являється знову, варто лише його витерти? Щоб вирішити цю проблему, змішайте 0,5 чайної лож­ки оливкової олії, 1 чайну ложку оцту, 0,5 склянки води, 2 краплі рідкого мила та 10 крапель ефірної олії лимона. Цю суміш перелийте у пульверизатор і оббризкай­те ганчірку з мікрофібри. Протріть усі від­криті поверхні в будинку, не забуваючи про цоколі світильників та рамки від кар­тин та світлин на стінах. Оливкова олія відштовхне пил, а оцет уб'є пилових клі­щів. Після цього на тиждень забудете про надокучливий пил.

Як видалити слід від горнятка з дерев’яного столу?

Після вечірки можна виявити у себе на меблях негарний слід від келиха або горнятка, позбутися якого, здається, неможливо. Допоможе майонез. На­тріть слід від чашки майонезом і зали­ште на кілька годин. До речі, майонез можна замінити будь-яким іншим жи­ромістким засобом, наприклад, вазелі­ном.

Як позбутися неприємного запаху від килима?

Найчастіше така проблема виникає у будинках, де є домашні тварини, та не лише. Через те, що килимові покриття, особливо виготовлені з натуральних ма­теріалів, добре вбирають аромати, у по­мешканні курця килим матиме непри­ємний запах. Він може виникнути через підвищену вологість у приміщенні взим­ку або неправильний догляд, якщо вор­су не дали повністю просохнути після спеціального мийного засобу. Посипте килим харчовою содою, залиште на го­дину, а краще на цілу ніч, потім добре почистіть його порохотягом. У випад­ку особливо сильних забруднень можна ризикнути вдатися до перекису водню, який виводить навіть найстійкіші плями, як-от кров або сеча, і усуває майже всі запахи.

Схожі новини