Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Він закохував у Львів всіх!»

Раптово помер найвідоміший екскурсовод Львова Петро Радковець

Фото з архіву Катерини Радковець
Фото з архіву Катерини Радковець

«Завжди справедливий, з почуттям гумору і справжній фанат Львова. Навіть у важкі часи купував старі фотографії і вивчав історію. Тато завжди казав, що він професійний львів'янин та батяр», — написала про смерть свого батька, відомого екскурсовода та львовознавця Петра Радковця його дочка Катерина Радковець.

Двоє братів - Іван та Петро Радковці разом з Катериною, дочкою Петра Радковця. Фото з архіву Катерини Радковець
Двоє братів - Іван та Петро Радковці разом з Катериною, дочкою Петра Радковця. Фото з архіву Катерини Радковець

Смерть Петра Радковця застала львів'ян зненацька. Відійшов у засвіти у 59-річному віці, 4 лютого. Людина-легенда, візитна картка екскурсійного світу Львова. Петро Радковець організовував екскурсійні тури вимушеним переселенцям та військовим, які проходять медичну реабілітацію у Львові. Такий проєкт в Україні реалізовували вперше.

Екскурсія для військових. Фото із мережі
Екскурсія для військових. Фото із мережі

Петро Радковець за освітою був поліграфістам. Закінчив навчання у Львівському поліграфічному інституті (сьогодні Українська академія друкарства). Працював у компанії з виготовлення взуття «Прогрес», у Львівській науковій бібліотеці імені Стефаника, Горохівській друкарні, видавництві «Центр Європи». Був членом історичної секції «Товариства Лева».

Фото з архіву Катерини Радковець
Фото з архіву Катерини Радковець

«Любив своє місто, а місто любило його»

«Раптово помер легендарний львовознавець та екскурсовод Петро Радковець. Ніхто не знав історію нашого міста краще за Петра Радковця, — заявив мер Львова Андрій Садовий. — Безперечно, це велика втрата для усіх львів'ян… Пан Петро знав кожну вулицю нашого міста, кожну історичну деталь… Він любив своє місто, а місто любило його… Він був цілою епохою!»

Фото з архіву Катерини Радковець
Фото з архіву Катерини Радковець

Начальниця управління туризму Львівської Христина Лебедь розповіла для «ВЗ», що особисто співпрацювала з екскурсоводом. Минулої середи вони зустрілися у Львівському туристичному офісі, де будували плани на майбутнє і обговорювали різні проєкти: картку гіда, навчання для гідів — як мають адаптувати свою роботу під час екскурсій з військовими. Петро Радковець ділився з чиновниками управління туризму мерії своїми ідеями щодо відновлення туризму після війни, що нового варто впровадити, коли повернуться туристи. Пані Христина каже, що дуже цінувала пана Петра за те, що радо ділився досвідом, не скупився на поради. А ще — ставив високу планку серед працівників сфери туризму, і усі тягнулися до цієї планки.

Фото з архіву Катерини Радковець
Фото з архіву Катерини Радковець

«Найвпізнаваніший екскурсовод Львова та України. Автор неймовірних туристичних маршрутів. Він закохував у Львів всіх! — каже пані Христина. — Пан Радковець був серед перших, хто підтримав участь у проєкті „Місто лікує“. Провів першу екскурсію для військових. Ви б бачили, як під час прогулянки змінювалися хлопці. У них світилися очі! На початку екскурсії один воїн навіть не хотів, щоб його фотографували, а після неї інтерв‘ю давав».

Фото з архіву Катерини Радковець
Фото з архіву Катерини Радковець

Христина Лебедь пригадує, що Петро Радковець дуже любив розповідати смішні історії зі своїх екскурсій: як гості міста трактували назви на історичних будинках чи деякі факти про Львів. У планах виношував випустити книгу з такими спогадами. А ще серед професійних переваг Радковця, каже Христина, було те, що він ніколи не припиняв удосконалюватися, вчитися чомусь новому. Особливо екскурсовод хвалився своїми туристичним відео в YouTube. Сам монтував відео.

«Петро Радковець був локомотивом туризму»

Львівська гід Діана Борисенко знала Петра Радковця багато років. Для неї Петро був значно більше, ніж колега по цеху — друг, наставник. Каже, разом із Петром та його братами — Іваном та Василем (пан Василь помер кілька років тому від онкології. — Авт.) організували у Львові авторську екскурсію «Три брати Радковці і Діана».

«Ми брали велику групу туристів, ділили на чотирьох. Я завжди з Петром працювала у парі, — розповідає Діана Борисенко для „ВЗ“. — У 2007 році з Петром разом їздила на туристичну виставку до Берліна. Багато чого навчив мене у професії. Петро Радковець завжди поводився шляхетно за усіх обставин. Багато разів перекладала його екскурсії для іноземців. Довіряв лише мені, як перекладачу. Адже я доволі тонко відчувала його жарти: що він хоче донести до людей. Інформація про смерть Петра мене застала зненацька. Таке відчуття, що час у Львові зупинився. Я бачу його… Як він на повні груди дихав Львовом, як його любив. Петро любив людей, гостей. Мав стільки тепла, гумору, знань. Був локомотивом туризму. Серце болить від цієї втрати».

Діана Борисенко пригадує, що Петро Радковець був хорошим психологом. Ніколи не впадав у депресію.

«Завжди був в ресурсі, — каже пані Діана. — Мене багато разів розраджував. Що б не сталося, як от втрата рідного брата, ніколи не був у стані безвихідного настрою. Депресія — не про нього. Ніколи не скаржився на фінансові проблеми. Любив сім‘ю, пишався донькою. Був шалено щасливим, коли народився онук. Тоді отримав приплив сил та життєвої енергії. Останнім часом багато часу проводив з військовими. Проводив екскурсії для військових з 2014 році».

Ексначальниця управління туризму Львівської міської ради, експертка з туризму Галина Гриник розповіла «ВЗ», що серед людських якостей Петра Радковця була неймовірна працелюбність та робота на благо рідного Львова. Каже, екскурсовод ніколи не зважав на погоду за вікном. Треба провести екскурсію — буде виконано. А ще ніколи не запитував про «ціну питання».

«Завжди був готовим до будь-яких волонтерських проєктів, — наголошує пані Галина. — Першим у Львові започаткував театралізовані екскурсії підземеллями центру. Спілкувався різними мовами, зокрема — проводив екскурсії польською. Це була світла і добра людина».

Схожі новини