Передплата 2024 «Добрий господар»

«Вільні. Незламні. Перемога»

Так називається триптих, який було продано у місті Лева під час благодійної вечері з відомим ресторатором Ектором Хіменесом-Браво

Триптих "Вільні. Незламні. Перемога". Фото автора
Триптих "Вільні. Незламні. Перемога". Фото автора

Майже з перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну відомий ресторатор колумбійського походження, ведучий популярного шоу «Майстер Шеф» Ектор Хіменес-Браво став волонтером. Він разом зі співвласниками ресторанів Тарасом і Оксаною Середюк організували зі «своїх» людей — працівників ресторанів благодійний загін, який готував обіди для ТЕРоборонівців, поліції, волонтерів та пенсіонерів. І щодня видавали півтори тисячі порцій смачних гарячих страв. Згодом ще «натисли», і збільшили цю цифру до 3 тисяч обідів на день.

Загалом, у перші місяці роздали 2,5 мільйона обідів. Колумбієць Ектор Хіменес-Браво, який про Україну каже «це наша країна», разом із партнерами Середюками організовують благодійні вечері у європейських столицях, а зібрані кошти віддає на підтримку ЗСУ. До прикладу, у столиці Польщі - Варшаві, під час благодійної вечері було зібрано рекордні 42 тисячі євро, які ресторатор-волонтер передав на потреби українських захисників.

Така благодійна вечеря Freedom dinner за підтримки Національного проєкту «Незламні», першого медичного об'єднання Львова та благодійної платформи Dobro.ua відбулася і у Львові у власному ресторані Ектора BAO Casual. Метою вечері став збір коштів на сучасні біонічні протези для українців, які втратили кінцівки.

Квитки на вечерю (вартість кожного 2 тисячі гривень — частина цієї суми буде перерахована на потреби ЗСУ. — Г.Я.), за словами ведучого, були продані ще задовго до події. Заможні львів'яни та гості міста мали можливість не лише поспілкуватися з відомим «Майстер Шефом» і скуштувати 5 запропонованих страв, а й задонатити кілька сотень чи кілька тисяч гривень на рахунок проєкту «Незламні» та благодійної платформи Dobro.ua.

Можна було також придбати картину художниці Соні Морозюк, яка усі кошти від продажу віддає на благодійність. Минулого тижня на такому благодійному аукціоні в одному з ресторанів Києва було продано 7 картин художниці. Цього разу вона віддала 3 свої роботи на аукціон у Львові. Це триптих «Вільні. Незламні. Перемога». Слово «Перемога» на одній з картин написав кухар ресторану BAO Casual, який захищає Україну на фронті.

Під час благодійної вечері було продано усі 3 картини Соні Морозюк. Першу — за 12 000 гривень, другу — за 16 000, а третю забрали за 18 тисяч гривень.

  • Проєкт «Незламні» розпочав свою діяльність торік у червні, — сказала журналістці «ВЗ» піар-менеджерка Національного реабілітаційного центру «Незламні» Зоряна Гасій. — Зараз цей центр функціонує на базі Першого медичного об'єднання Львова. Тобто це лікарня, у якій є усі можливі і такі необхідні відділення, але водночас ми надаємо допомогу у протезуванні, у реконструктивних операціях. І усі ці послуги, звісно, нашим захисникам надають безоплатно. На базі Першого медоб'єднання функціонує цей центр, що складається з таких напрямів: протезування, хірургія, ортопедія, а також психосоціальна допомога.
  • — Скільком захисникам ви вже допомогли?
  • Встановили понад 60 протезів, три з яких — біонічні, усе решта — протези ніг. Ми зробили 140 реконструктивних операцій, пролікували загалом 11 тисяч українців, які постраждали у час війни.

Кожну з 5 запропонованих гостям страв представляв особисто Ектор Хемінес-Браво (інтерв'ю з ресторатом — в одному з наступних виходів «ВЗ». — Г.Я.). І попри те, що його найулюбленіша страва — вареники з картоплею та грибами, але так щоб було багато-багато шкварків, ресторатор дивував гостей вишуканою їжею — свіче з оселедця зі «снігом» з вершкового крему. За словами Ектора, з птиці найбільше любить качку, тому гостям подали смажені дім сами з качкою та азійським томатним соусом (щось на кшталт вареників. — Г.Я.).

Перед подаванням третьої страви шеф-кухар запитав, хто любить голубці? І сам відразу й відповів: «О… я голубці обожнюю. Ті, які ми вам пропонуємо, мої, авторські. Я їх сам вигадав». І подали голубці з крабом та креветками у соусі карі-кха (а зверху ще й посипані червоною та чорною ікрою. — Г.Я.), потім качине філе з пюре гарбуза та манго і соусом маракуйя-кокос. Ну, і на завершення божественної смакоти «Наполеон» з кокосом, манго та ананасом. Сказати, що це все надзвичайно смачне — нічого не сказати.

Голубці, рецепт яких придумав сам шуф-кухар. Фото автора
Голубці, рецепт яких придумав сам шуф-кухар. Фото автора

Звісно, гості не лише смакували їжу, попиваючи вино, а й слухали виступи співачок — Ліди Лі та Андріани. Андріана волонтерить з першого дня повномасштабного вторгнення — виступає перед захисниками на фронті, дає концерти у великих і маленьких залах, а зібрані кошти перераховує на потреби наших захисників. На цій благодійній вечері це вже був 86-й благодійний виступ Андріани, а загалом співачка перерахувала понад 7 мільйонів гривень на армію!

Співачка Андріана вже дала 86 благодійних концертів і зібрала понад 7 мільйонів гривень на підтримку наших захисників. Фото автора
Співачка Андріана вже дала 86 благодійних концертів і зібрала понад 7 мільйонів гривень на підтримку наших захисників. Фото автора

Не минулося і без подарунків. Ведучий витягав карточки з номером столика і вручав призи. Це був сертифікат на відвідини ресторану на 2 тисячі гривень, світшот з українською символікою, шалик та два сертифікати у салон краси.

Схожі новини