Передплата 2024 ВЗ

Тропічна оаза неподалік Львова

Аби побувати у справжніх джунглях, поміж бананів, лимонів, лаймів, кави та папаї, скуштувати фірмові напої «Лімончелло» чи «Банановий лікер», придбати саджанці екзо­тичних рослин, не потрібно долати тисячі кілометрів

Андрій та Надія Труші всю свою душу вкладають в екзотичні рослини. Фото з архіву Андрія Труша.
Андрій та Надія Труші всю свою душу вкладають в екзотичні рослини. Фото з архіву Андрія Труша.

Усе це знайдете на «Банановій фермі», що за 10 км від Львова — у селі Липниках Солон­ківської ТГ.

Її власники — Андрій та Надія Труші. Молоде подружжя захопилося тро­пічними культурами близько семи років тому, перетворивши батьківську дачу на справжню тропічну оазу. Перші три сезони вирощували саджанці, а зго­дом почали приймати у себе екскурсії з зацікавленими відвідувачами. Молодим усіляко допомагають батьки Андрія — Надія та Ярослав. Зокрема, татові відве­дена неформальна роль агронома, адже за його плечима — більш ніж сорокаріч­ний досвід роботи на власній дачній ді­лянці. Ярослав Миколайович, як мовить­ся, все життя «порпався в землі».

Труші вирощують екзоти у спеціаль­но збудованій теплиці - вегетарію, роз­робленому за нідерландською техно­логією. Встановлений біля входу котел нагріває близько двох тонн води, яку по приміщенню перекачують насоси. Відтак «зеленим вихованцям» завжди тепло.

У «джунглях під Львовом» росте близько 40 видів тропічних рослин. Найпопулярніші: банани, кавові дерева, лимони, лайми, кумкват, гранати…

Є і новинки, котрими вже захоплю­ються відвідувачі. Серед них — вічно­зелена барбадоська вишня (мальпігія), яку кожен охочий може вирощувати у себе вдома, відтак не лише милувати­меться красою, а й ласуватиме плода­ми. До речі, вони надзвичайно корисні, багаті вітамінами. Та й особливого до­гляду деревце не вимагає.

Доволі цікава карисса (інша назва — «Домашня слива»). Її перевага в тому, що схожа на бонсай. Росте швидко, але криво (так, ніби стовбурець пригну­ло сильним вітром). Ця південна гостя дуже гарно зарекомендувала себе в по­мешканні.

За словами господаря, тропічні ци­трусові корисно тримати вдома, адже вони є своєрідним порохотягом та алергеном, вбирають пил із мікробами. Їх саджанці можна придбати на «Бана­новій фермі».

Звісно ж, ростуть там і бананові де­рева. За час існування згаданого гос­подарства збільшилася кількість видів бананів. Зараз їх шість.

Тепер особливо популярні мандари­ни. Зелене деревце, вкрите помаран­чами, тішить око, заспокоює людей у цей тривожний воєнний час.

Складно нині усім ґаздам, в тому числі і власникам «Бананової ферми». Адже дві теплиці необхідно опалювати, а дрова дорогі. Потрібне пальне і для генератора, який виручає при відклю­ченні електроенергії.

Хоча період непростий, але липни­ківські ентузіасти не полишають улю­бленої справи. У них буяє тропічна зелень, панує краса. Ґазди надіються пережити і цю доволі непросту зиму.

Схожі новини