Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Набридло оленеві в лісі - прийшов до колишнього опікуна

Рогатий гість бере з рук ласощі

Олень Борис спокійно дає себе і сфотографувати.
Олень Борис спокійно дає себе і сфотографувати.

Понад 1 млн 200 тисяч переглядів набрало у соцмережах відео, яке зафіксувало візити лісового оленя до жителів селища Зарічного на Рівненщині. Рогатий красунчик бере з рук селян яблука, моркву, спокійно прогулюється біля людських жител. Гавкіт собак його не лякає.

Ця історія бере свій початок відтоді, як мисливствознавець Руслан Христюк придбав і вигодував юного самця оленя благородного. Плекав його, щоб згодом у місцевому звіринці збільшити популяцію цього виду. Ставши дорослим, Борис (так назвали рогатого мачо) виправдав покладені на нього сподівання: чисельність оленячого стада збільшилася на десять особин.

Але тут виникла несподівана проблема — до вольєра почали пробиратися вовки. У закритому просторі олені ставали легкою здобиччю сіроманців — не пошкодували навіть вагітну оленицю Дашку. Тож було вирішено беззахисних тварин, включаючи Бориса, випустити на волю.

Здавалося, налякані олені назавжди забудуть дорогу до вольєра, де виросли і де наїлися стільки страху. Десь зо дев’ять місяців про них не було нічого чути. Але сталося несподіване: одного дня у Зарічне завітав Борис. І, нікого не лякаючись, попрошкував до хати пана Руслана. Правильно писав Степан Руданський: треба всюди, добрі люди, приятеля мати…
Разом із Борисом у це та сусідні села серед зими приходять інші олені. Люди підгодовують це товариство кукурудзою, вівсом, сіном, фруктами. У такій дружній компанії легше перебути зиму.

Схожі новини