Передплата 2024 «Добра кухня»

Над автоматом окупанта — величний Тризуб

У своїх роботах майстер зі Жмеринки поєднує пружинки, столові прибори й навіть деталі від друкарських машинок!

Фото з архіву Валерія Трунова
Фото з архіву Валерія Трунова

Війна відкриває нові грані творчості українських митців. Працюючи над воєнною тематикою, Валерій Трунов зі Жмеринки, що на Вінниччині, творить нові образи, які підносять моральний дух українських захисників. Його символ Перемоги — Тризуб, що возвеличується над автоматом, захопленим у бою з російським окупантом.

Валерій Трунов
Валерій Трунов

Диво-статуетки Валерія, який працює у стилях техно-арт і метал-арт, можна побачити у приватних колекціях в Іспа­нії, Чорногорії, Німеччині, Великій Бри­танії, США тощо. Кількаметрові творіння майстра стали окрасою вулиць Жмерин­ки та Вінниці. У минулому майстер здо­був професію електрика, займався орга­нізацією робіт зі зварювання металевих парканів та воріт.

Якось під час ремонту помешкання виникла потреба у закупівлі кованої лю­стри, — розповідає Валерій. — Коштувала вона кругленьку суму. Я собі подумав: на­віщо витрачатися, якщо можна власни­ми силами виготовити подібну? Вийшло. Потім захопило зображення мотоцикла. Спокусився і собі виготовити такий. Так у мене з’явилася перша статуетка.

Чого лишень немає у доробку Вале­рія! Термінатори, робокопи, люди-мон­стри, дивовижні дракони, автомобілі з культових голлівудських блокбастерів, фантастичні мотоцикли, персонажі ко­міксів, квіти, статуетки, сувеніри, футля­ри для елітних напоїв, посуд, картини, годинники… Усе виготовлено із дрібних деталей, що давно відслужили своє, — з металобрухту. Одних лише моделей мо­тоциклів вже кількасот. У кожній робо­ті поєднуються підшипники, коліщатка, пружинки, шматочки дроту, болти, гайки, дрібні деталі від швейних та друкарських машинок. П’ятикілограмову фігурку сло­на, наприклад, виготовив з частин ложок, виделок, головок від болтів та фрагмен­тів металевих ліжок. Майстер спеціально вивчав анатомію цієї тварини, щоб від­творити її у русі. Водночас тендітні пе­люстки квітів Валерій майстерно вирізає болгаркою з металевих пластин. Диво­вижно!

Унікальні вироби «залізного» майстра.
Унікальні вироби «залізного» майстра.

Особливими є твори «залізного» май­стра, присвячені російсько-українській війні. Сповнюєшся гордістю за козака, який сміливо йде назустріч могутньому ведмедю. Ось-ось знесе голову розлю­ченому звіру, біля якого безсило спосте­рігає за програшним для себе двобоєм облізла курка. Як насмішка над загарб­ницькою росією, яку сьогодні так мужньо женуть з України наші війська… А який глибокий символізм Тризуба, що здійма­ється над окупантською зброєю! Бійці, котрі отримали від Валерія такі подарун­ки, бережуть їх як особливі талісмани. З ними, упевнені, Перемога прийде швид­ше.

Пошук ідей починається з прогулянок вулицями рідного міста, — зізнається Ва­лерій. — Працюю без ескізів, задум сам вимальовується під час виготовлення виробу. Зазвичай щодня починаю пра­цювати у майстерні після 18-ої години. Якщо не встигаю закінчити задумане до завершення комендантської години, за­лишаюся у майстерні до ранку.

Деталі для своїх робіт Валерій вишу­кує на пунктах прийому металобрухту. На одних «точках» їх йому продають, на ін­ших — віддають безкоштовно.

Схожі новини