Передплата 2024 «Добра кухня»

«Ключ від Народного дому став ковтком свіжого повітря, і нові пісні почали народжуватися»

Наталка Карпа видала «Колискову війни», попереду — ще дві прем'єри

Наталка Карпа
Наталка Карпа

З повномасштабним вторгненням росії в Україну чимало творчих людей «закрилися» у собі. До таких належить і заслужена артистка України, співачка Наталка Карпа. Каже, не могла зі себе «витиснути» жодної нотки, щоб створити нову пісню. Але минув час, і стягнутий «мішок» розв’язався: пісні наче посипалися з нього. Співачка видала нову пісню «Колискова війни». Загалом у грудні буде аж три прем'єри. Про це розповіла журналістці «ВЗ».

— Ступор, який почався 24 лютого, довго мене не відпускав, — каже Наталка Карпа. — Не могла збагнути, як таке може бути, щоб у ХХІ столітті «вибухнула» повномаштабна війна? Мене це настільки прибило, не могла не те що жодної ноти написати, звуку зі себе витиснути не було сили. А потім все сталося навпаки — від­бувся прорив, і я почала писати багато автор­ського матеріалу. Занотовувала це на диктофон у телефоні. Коли ми з донечкою переїхали у маленьке містечко на заході України, не мала там інструмента. Випадково зустріла місцевого директора Народного дому, який дав мені ключ від цього храму культури зі словами: «Знаю, що вам потрібний інструмент, тож можете прихо­дити навіть посеред ночі». Цей ключ став наче ковтком свіжого повітря. У маленькому класі стояло стареньке фортепіано, але воно звуча­ло, і я мала змогу писати. І от цього грудня у мене відбудеться аж три прем'єри!

— Які саме?

— Перша — «Колискова війни». Цю пісню я на­писала саме там, а з текстом допомогла спі­вавтор Олеся Садова-Криворучко. Тема ко­лискових завжди мені була близька. Для своєї донечки написала цілий альбом колискових. Але під час війни колискові набувають інших барв та іншого звучання. Коли вкладала дитину, просила, щоб усім діткам наснилися зайчики і сонечка, щоб дітки гарно росли, то зараз, коли лягаємо спати, молимося, щоб не летіли бомби і ракети, вцілів будинок, і всі залишилися живи­ми і здоровими. Ось така тепер реальність, яка диктує нові тексти колискових.

— А наступні дві прем'єри?

— Це дві різдвяні прем'єри. Одна з них зі спі­вачкою Яромією. Ми записали у дуеті колядку «У Вифлеємі нині новина», де цікаве кантрі-аранжування. На цю колядку ми зняли кліп. А ще ми з Олесею Садовою-Криворучко написа­ли різдвяний привіт хлопцям на фронт. Цього року вперше я сиділа і думала — чи вбиратиму з донечкою ялинку, чи підемо колядувати… У голові почали складатися пазли, якісь речення. Скинула смс-повідомленнями Олесі, мовляв, ось це те, що відчуваю зараз. А хвилин за двад­цять Олеся мені надіслала текст нової пісні. Я відразу сіла за інструмент і написала нову ко­лядку, яка зараз дуже потрібна. «Це Різдво» — третя прем'єра грудня! 22 грудня на всіх світо­вих платформах «Це Різдво» з’явиться.

Схожі новини