Передплата 2024 «Добра кухня»

Як зберегти урожай до весни?

Вирощені фрукти та овочі треба правильно зберегти. Поради з цього приводу дає уже відомий нашим читачам досвідчений львівський дачник Віталій Огородник

Картопля
Картопля

Почнімо з яблук. Їх Віталій Григоро­вич зриває на початку жовтня (залежно від сорту). Знімає з гілок обережно, по одному, й акуратно поміщає у пластма­совий чи паперовий ящик.

Плоди лежать у прохолодному місці приблизно місяць. Далі господар пе­ребирає запаси, вилучаючи припсуті екземпляри. Хороші розкладає в іншу тару та заносить у погріб. Там вони збе­рігаються до грудня. На той час пізні фрукти покращать смакові якості і бу­дуть готовими до споживання.

Тоді чоловік розфасовує садовину у поліетиленові пакети місткістю по 1,5−2 кг. Їх залишає в погребі, не закриваючи.

— У пластмасовій ємкості фрукти протягом січня-лютого почнуть виси­хати, «бабчитися». А в целофанових мі­шечках вони «дихають», — пояснює наш співрозмовник.

Надалі щомісяця ґазда перевіряє пло­ди, викидаючи пригнилі. У січні він закри­ває пакети, але не припиняє спостере­ження за станом дарів саду. Тоді урожай зберігатиметься аж до Великодня.

Що ж до овочів, то їх радять пере­сипати вологим піском. Але у пана Ві­талія свій підхід. Моркву і буряки він старанно миє (так, як роблять європей­ські фермери), сушить. Згодом складає у целофанові мішечки (по 0,5−1 відру), які залишає наполовину відкритими. Це знижує інтенсивність гниття.

«Раз на 1−2 тижні необхідно пере­віряти вологість. Наприклад, якщо селера починає мокріти, то пакет від­криваємо — щоб мала змогу дихати. Коли ж морква, навпаки, суха й починає в’янути — мішечок зав’язують», — зазна­чає дачник.

Не менш важлива температура у приміщенні. Стовпчик термометра має коливатися у межах +3−5°С. Тоді овочі збережуться до весни.

Картоплю пенсіонер тримає в ящи­ках насипом або у сітках, накриваючи звичайним мішком із-під цукру. Завдяки цьому вдається дещо підвищити воло­гість. Якщо у сховищі є вікно, то покла­діть на крохмалисту лист картону (щоб не зеленіла).

Про цибулю. Віталій Григорович ви­конує її погожої днини й добре просу­шує. Відтак розфасовує у сітки та кладе на полиці погреба.

Аналогічні вимоги й до часнику. Господар культивує сорти, котрі збері­гаються до весни. Після просушування пекучі овочі складає у ящики.

Переважно вже у грудні-січні зубки починають підсихати. Коли кілька голо­вок збережеться аж до квітня, то дачник радить тримати їх для розмноження.

Але такий репродуктивний матеріал повинен загартуватися холодом. Зуб­ки висаджуйте в горщик, щоб пустили корінці. У березні слід 3−4 тижні витри­мати у холодильнику за температури +2−3°С (аби пройшли процес холодно­го періоду, немов зимували на грядці). Тоді у квітні репродуктивний матеріал висаджують на ділянку. Таким чином отримаєте озимий часник тривалого зберігання.

Схожі новини