Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Меседж цьогорічного конкурсу — за допомогою мистецтва збирати кошти на підтримку армії»

2−4 грудня у Трускавці відбудеться V Міжнародний конкурс вокалістів азербайджано-української дружби, медіапартнером якого є «Високий Замок»

Гурбан Аббасов і Наталія Кудряшова.
Гурбан Аббасов і Наталія Кудряшова.

«Високий Замок» уже писав, що конкурс вокалістів, який щороку на початку грудня проводять у Трускавці, відрізняється від інших такого типу в Україні, а, можливо, і у Європі, тим, що учасники не вносять вступного внеску. Усі організаційно-побутові моменти організатори беруть на себе, а молодь має можливість заявити про свій талант на великій сцені. Унікальність Конкурсу полягає у тому, щоб виявити та відкрити музичній громадськості України та світу вокалістів, які однаково вправно співають і оперу, і естраду. Цьогоріч мало хто сподівався, що конкурс відбудеться, бо через повномасштабне вторгнення рашистів в Україну не до проведення конкурсів. Однак організатор конкурсу та голова журі, народний артист України, голова Азербайджанського культурного центру імені Мусліма Магомаєва Гурбан Аббасов, свято вірив, що свято пісні таки має відбутися. Але у програмі проведення — багато змін. Про це він розповів журналістці «ВЗ».

— Насамперед, ми змінили назву. Відтепер це конкурс пісні азербайджано-української дружби (раніше це був конкурс пісні «Пам'яті Мусліма Магомаєва». — Г.Я.). Як ми знаємо, азербайджанський народ так само багатостраждальний, як і український, азербайджанцям зрозумілий наш біль, і вони підтримують український народ, — каже Гурбан Аббасов. — На конкурсі повністю заборонене виконання російської музики. Можна співати тільки твори українських та зарубіжних композиторів, але не російських.

— Але «сліпе прослуховування» все одно залишилося під час відбору конкурсантів?

— Так. Ми не знаємо, хто виконує ту чи іншу арію, усі учасники «сліпого прослуховування» реєструються за номерами, а не за прізвищами. Щоб пройти прослуховування, треба виконати одну арію і одну естрадну пісню. А ті десятеро щасливчиків, кого буде відібрано для участі в основному конкурсі, у першому турі виконуватимуть дві арії українських чи зарубіжних композиторів, а у другому турі обов’язковий естрадний твір — «Кохана».

— Учасники з яких країн братимуть участь у «сліпих прослуховуваннях»?

— Змагатимуться лише українські виконавці, віком від 18 до 40 років, які навчаються (або вже закінчили) у вищих музичних навчальних закладах. Тому і допускаємо лише до участі в основному конкурсі лише 10 учасників. Але є ще одна відмінність: цьогоріч ми вперше вирішили допустити до участі усіх лауреатів конкурсів минулих років. Хто захоче, будь ласка, на загальних умовах, зі «сліпим прослуховуванням» може брати участь. Жодних бонусів лауреати попередніх років не мають!

До розмови долучилася заступник голови конкурсу Наталія Кудряшова.

— Ще є одна відмінність у проведенні цьогорічного конкурсу. У нас вперше відсутній призовий фонд для учасників. Усі кошти буде скеровано на підтримку Збройних сил України. Не буде також шоу-програм, які ми проводили щороку. Скорочено і термін проведення конкурсу — до двох днів. Звісно, що конкурс транслюватиметься не лише в Україні, а й в Азербайджані. Ми будемо співати, поширювати нашу культуру на зарубіжжя і таким чином збиратимемо кошти на підтримку нашої армії.

— Торік за І місце переможець отримав 1000 доларів, а цього року лише грамоту?

— Звісно, переможці отримають призи від партнерів і меценатів. Але грошових призів не буде жодних, бо всі кошти, які буде зароблено під час конкурсу, підуть на потреби війська. А також ті кошти, які було заплановано на призовий фонд, ми віддаємо у фонд підтримки вимушених переселенців у Трускавці. Головний меседж цьогорічного конкурсу — за допомогою митців та мистецтва збирати кошти на підтримку армії.

— Наталю, недавно ви повернулися з благодійного концерту, що відбувся у Франції…

— До мера французького міста Ф’янвілле звернувся міський голова Трускавця Андрій Кульчинський з проханням підтримати вимушених переселенців у курортній оздоровниці, бо Трускавець взяв на себе дуже велике навантаження по тимчасово переселених. Французька громада розв’язала це питання таким чином: організували благодійний концерт, на якому ми з Гурбаном Аббасовим безкоштовно виступили. Усі кошти від придбаних квитків ми передамо у фонд Трускавця. І хоч це далеко не космічна сума, але навіть тих 530 євро — суттєва допомога для маленького міста. А ще ми зробили перший крок до закладення побратимства між французьким Ф’янвілле і українським Трускавцем.