Передплата 2024 «Добра кухня»

Крафтові сири із карпатського краю

Сім'я Закревських із мальовничого села Шепіт Косівського району близько двох років займається сироварінням. Почалося все навесні 2020 року. У розпал ковідного карантину Христина взялася виготовляти крафтові сири під брендом BudzBaran

Молода сім’я Закревських виготовляє смачний сир. Фото з домашнього архіву Христини Закревської.
Молода сім’я Закревських виготовляє смачний сир. Фото з домашнього архіву Христини Закревської.

У перші дні вдавалося переробити 20 літрів молока, зараз — близько 400 літрів. Тоді більше трудився чоловік Ростислав, адже дру­жина перебувала у декретній відпустці з догляду за дитиною. Згодом вона вирішила не по­вертатися у медичний пункт, де працювала раніше. Тепер що­доби виготовляють 50 кг сиру.

«Це сімейний бізнес. Стар­тували з маленької каструльки, потім перейшли на 40-літрову. Відтак знадобився пастериза­тор об'ємом 150 літрів. Хоча і він видався замалим, тож до­велося ще придбати 300-лі­тровий», — розповідає молода жінка.

Молоко для виробництва Закревські закуповують в од­носельчан. Більшості горян було нікуди його дівати (адже відсутні пункти прийому), тому влітку значну частину надоє­ного згодовували поросятам. Зараз BudzBaran бере білопін­ну продукцію в 40 господар­ствах, однак має намір навесні подвоїти обсяги.

Ще ж господарі планують розбудувати сироварню. Тоді сюди зможуть приїжджати на екскурсію туристи. Звісно, необхідний і погріб для визрі­вання крафтового сиру. Адже наявних холодильних камер не вистачає.

На реалізацію проєктів по­трібні чималі гроші. Нещодав­но пані Христина посіла перше місце в грантовому конкур­сі TalentA й отримала $ 10 000 для розвитку крафтового ви­робництва. Завдяки цьому по­тужність сироварні зросте вдві­чі, що дозволить залучити до співпраці додаткових людей.

Водночас завдяки проєкту Христини Закревської «Молоко — біле золото Карпат» багато жителів села отримають дохід від продажу надлишків якісно­го молока. А це надзвичайно важливо, бо у горах непросто із заробітками.

Схожі новини