Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Так виглядає кожен українець всередині»

Лялькарка Катерина Ощепкова, яка чотири роки живе у Берліні, створила ляльку з … порожнечею у грудях

Фото: Катерина Ощепкова
Фото: Катерина Ощепкова

«Вже 5 років займаюсь ляльками, але перші роботи, які я довела до кінця, з’явились зовсім нещодавно, — розповіла журналістці «ВЗ» лялькарка Катерина Ощепкова. Вона створила ляльку, яка уособлює біль війни. — До цього вже в процесі мене щось не влаштовувало і я починала нову роботу.

Ідея цієї ляльки прийшла разом з жахливими подіями в нашій країні. Якось в соцмережах я побачила фото пошкодженого будинку в Бородянці і підпис: «Так виглядає кожен українець всередині». Це дуже зрезонувало, адже саме так почуваю себе я, живучи в Берліні, де люди продовжують жити своїм звичайним життям. Всередині відчуваю повне спустошення, та думками живу Україною, тому спробувала виразити цей стан у свій спосіб. Іграшка з порожнечею у грудях, як рефлексія до зруйнованого будинку у Бородянці. І ці руїни всередині мене назавжди… «.

Вартість ляльки — 890 євро. 30% - на допомогу для ЗСУ

Катерина Ощепкова народилася у Білій Церкві, але більшу частину дитинства провела у Броварах. Уже чотири роки живе у Німеччині. Вона не має професійної художньої освіти, вивчала анатомію і скульптуру на курсах онлайн під час пандемії.

«Переважно я ліплю чоловіків, або андрогінні образи, тому і цю ляльку зліпила чоловіком, — каже майстриня. — Це не хто-небудь конкретний, а просто уособлення людини. Лялька зроблена з полімерної глини, що запікається. Я виставила її на продаж на etsy.com. Її вартість — 890 євро. 30% - на допомогу для ЗСУ!».

На сторінці в Instagram є й інші роботи Катерини Ощепкової. І деякі ляльки ну дуже схожі на саму майстриню…

Схожі новини