Наталка Діденко: «Ознаки осені - коли квасять помідори і варять яблучне варення»
Наталка Діденко — найпопулярніша українська синоптикиня, телеведуча, блогерка — розповідає, яка погода потішить чи розчарує українців найближчим часом, а також радить готуватися до змін погоди
Найближчими днями телеведуча радить більше гуляти на вулиці, коли немає повітряної тривоги, шукати рецепти нових страв, які не потребують термічної обробки. На її думку, Євген Клопотенко обов’язково щось підкаже, а також радить допомагати нашим ЗСУ. До речі, чоловік синоптикині Сергій Діденко, якого вона називає своїм найголовнішим захисником, зараз на службі в Теробороні.
У Наталки є чимало особистих ознак приходу осені - загальнокалендарні, паркові, гардеробні, кулінарні: коли робить ротацію взуття, витягає теплу ковдру, більше спить відомий телеглядачам кіт Апельмон, коли купує айстри, а двері на балкон уже постійно зачинені, а також коли квасять помідори і варять яблучне варення.
За прогнозом метеорологині, у найближчі середу-четвер пройдуть дощі, у Карпатах 20 жовтня ймовірний сніг, атмосферні холодні фронти з північного заходу Європи принесуть суттєве похолодання. І нинішні +14−20 зміняться на +6−12 градусів!
Тож додаткові джерела тепла — пухнастий кіт і чай з чебрецем, м’ятою та шипшиною (поки без рому).
А ще Наталка Діденко іноді приїжджає в Карпати, у Славське, де народився її батько. У чарівних Карпатах шукає найкрасивіші місця для подачі прогнозу погоди, збирає гриби, а ввечері гріється біля каміна.
Недавно буквально кілька годин побувала у Славську. На столі, серед іншої смакоти, були лиганці - бойківська страва, гастрономічний шедевр, що тане в роті. А недавно вперше робила бойківські лиганці вдома. Тому, поки є світло, теж ліпіть і швиденько варіть лиганці.
Лиганці
1 кг картоплі, 1/3 склянки (можна й менше) молока, 100 г масла, 2 яйця, сіль — до смаку, 400−450 г крохмалю.
Для начинки: 0,5 кг сиру домашнього, 1 жовток, сіль — до смаку.
Зварити картоплю в «мундирах» у 3-літровій каструльці. Почистити, зробити з неї пюре, дуже ретельно збити, пом’яти. Додати в пюре тепле молоко з розтопленим шматочком масла, а також яйця і сіль. Висипати в суміш крохмаль. Вимісити тісто.
Зробити з тіста довгу ковбаску, нарізати на невеликі шматочки.
Підготувати білий сир, дати в нього жовток, трохи підсолити.
Кожен невеликий шматочок тіста акуратно розім'яти на долоні на кружальце, покласти всередину сир і заліпити як вареник. Трохи виваляти його у крохмалі, стиснути і сформувати у довгастий лиганець. Кинути лиганці у киплячу воду, зварити, вийняти на друшляк.
У миску з гарячими лиганцями покласти масло, сметану.
Для повного щастя ще роблять шкварки і посипають дрібною зеленою цибулькою, ділиться Наталка Діденко.