Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наталка Діденко: «Ознаки осені - коли квасять помідори і варять яблучне варення»

Наталка Діденко — найпопулярніша українська синоптикиня, телеведуча, блогерка — розповідає, яка погода потішить чи розчарує українців найближчим часом, а також радить готуватися до змін погоди

Фото Наталії БРИЖКО.
Фото Наталії БРИЖКО.

Найближчими днями телеведуча радить біль­ше гуляти на вулиці, коли немає повітряної тривоги, шу­кати рецепти нових страв, які не потребують термічної об­робки. На її думку, Євген Кло­потенко обов’язково щось підкаже, а також радить допо­магати нашим ЗСУ. До речі, чо­ловік синоптикині Сергій Ді­денко, якого вона називає своїм найголовнішим захисни­ком, зараз на службі в Теробо­роні.

У Наталки є чимало осо­бистих ознак приходу осені - загальнокалендарні, парко­ві, гардеробні, кулінарні: коли робить ротацію взуття, витя­гає теплу ковдру, більше спить відомий телеглядачам кіт Апельмон, коли купує айстри, а двері на балкон уже постій­но зачинені, а також коли ква­сять помідори і варять яблуч­не варення.

За прогнозом метеорологи­ні, у найближчі середу-четвер пройдуть дощі, у Карпатах 20 жовтня ймовірний сніг, атмос­ферні холодні фронти з північ­ного заходу Європи принесуть суттєве похолодання. І нинішні +14−20 зміняться на +6−12 гра­дусів!

Тож додаткові джерела те­пла — пухнастий кіт і чай з че­брецем, м’ятою та шипшиною (поки без рому).

А ще Наталка Діденко іноді приїжджає в Карпати, у Слав­ське, де народився її бать­ко. У чарівних Карпатах шукає найкрасивіші місця для подачі прогнозу погоди, збирає гри­би, а ввечері гріється біля ка­міна.

Недавно буквально кіль­ка годин побувала у Славську. На столі, серед іншої смако­ти, були лиганці - бойківська страва, гастрономічний ше­девр, що тане в роті. А недавно вперше робила бойківські ли­ганці вдома. Тому, поки є світ­ло, теж ліпіть і швиденько ва­ріть лиганці.

Лиганці

1 кг картоплі, 1/3 склян­ки (можна й менше) молока, 100 г масла, 2 яйця, сіль — до смаку, 400−450 г крохмалю.

Для начинки: 0,5 кг сиру домашнього, 1 жовток, сіль — до смаку.

Зварити картоплю в «мун­дирах» у 3-літровій каструльці. Почистити, зробити з неї пюре, дуже ретельно збити, пом’яти. Додати в пюре тепле молоко з розтопленим шматочком мас­ла, а також яйця і сіль. Висипа­ти в суміш крохмаль. Вимісити тісто.

Зробити з тіста довгу ков­баску, нарізати на невеликі шматочки.

Підготувати білий сир, дати в нього жовток, трохи підсоли­ти.

Кожен невеликий шмато­чок тіста акуратно розім'яти на долоні на кружальце, покласти всередину сир і заліпити як ва­реник. Трохи виваляти його у крохмалі, стиснути і сформува­ти у довгастий лиганець. Кину­ти лиганці у киплячу воду, зва­рити, вийняти на друшляк.

У миску з гарячими лиган­цями покласти масло, сметану.

Для повного щастя ще ро­блять шкварки і посипають дрібною зеленою цибулькою, ділиться Наталка Діденко.

Схожі новини