Передплата 2024 «Добрий господар»

«Яворівська забавка з хати нечисть виганяє, довголіття додає…»

Журналістка «ВЗ» взяла участь у майстер-класі з художнього розпису дерев’яної яворівської іграшки, яка занесена до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Щоб зробити вашу туристичну мандрівку дещо незвичною, рекомендую завітати в одне з наймолодших міст України — Новояворівськ, що у Яворівському районі. Місто хіміків, колишній центр сіркодобувної промисловості засноване у 1965 році. Особливістю Новояворівська є велика густота населення: 15 тисяч осіб на квадратний кілометр (для порівняння середня густота населення Львова — 4 тис. осіб/км²). У місті є краєзнавчий музей, де зберігають колекцію автентичних яворівських іграшок (забавок). А також є ресторан, де вчать готувати яворівський пиріг (з гречкою та картоплею).

Іграшка з Яворова занесена до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. На майстер-клас з її розпису вирушила журналістка «ВЗ».

У краєзнавчому музеї нашу туристичну групу зустрічає директорка закладу, майстриня з розпису іграшок Леся Більська. Показує експонати витесані з липи, осики, сповнені «народного гумору» та ноток креативу. Яворівська іграшка — коники, колиски, возики, скрипочки, свищики, пташки, скриньки… Кольори для розпису іграшок — зелений, що символізує природу і життя, червоний — любов, жовтий — сонце.

«Ці забавки для наших дітей перевірені любов’ю ось уже 400 літ, — каже Леся Більська. — Яворівська забавка — більше, ніж предмет. Вона не лише додає радості, позитивних емоцій, навіть рятує від недуг. Світ заполонили китайські іграшки. Вони не екологічні. Ще моя бабця казала — яворівська забавка з хати нечисть виганяє, довголіття додає».

Голубка миру розмальована власноруч

Після знайомства з дерев’яними експонатами нас очікував сюрприз — майстер-клас з розпису яворівської іграшки. Завдання — розмалювати дерев’яну форму голубки, зі зворотнього боку прикріплено магніт, щоб можна було встановити виріб на холодильник. На столі був набір фарб, пензлик, білий аркуш паперу (для того, щоб спершу узори спробувати на чернетці), серветки, вода для миття пензлика…

Запитую, де музей бере заготовки для розпису? Пані Леся пояснила, що це — витвори рук її талановитого свекра Андрія Більського. Уся родина Більських закохана у народне мистецтво і займається цим багато років.

Наша група, серед яких були гості із східних, центральних та південних регіонів України, із захопленням сприйняли майстер-клас з розпису голубок. «Я щось розмальовувала хіба що у шкільні роки, — сказала полтавка Юлія. — Не думаю, що яворівська голубка буде красивою, але я старатимуся».

Жителька Херсона Оксана Наумова, яка через окупацію кілька місяців тому перебралася жити до столиці, каже, що такі арт-терапії на часі. «Тепер маю перший власноруч розмальований магнітик», — каже Оксана.

Щоб вийшло гарно, потрібно ретельно дотримуватися інструкцій малювання. Спершу всю форму виробу розмальовують у жовтий колір. Коли фарба добре висохне (а це мінімум 10 хвилин), потрібно поступово наносити орнаменти іншими кольорами. Моя яворівська голубка вийшла непоганою, хоча очікувала кращого результату. Зараз знаковий виріб, який внесений до списку ЮНЕСКО прикрашає мій холодильник.