Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львів’яни рятують качок від мазуту

Десятки цих молоденьких селезнів мали би нині, як і тиждень тому, плюскатися і ловити рибку у львівських водоймах. Замість того вони — на карантині. Бо потрапили у біду

Якісь невігласи випустили нафтопродукти в озерце поблизу вулиць Райдужна-Рахівська (Сихівський мікрорайон Львова) — і качки забруднилися у тому мазуті. Їхнє життя опинилося у небезпеці.

Мастило прилипло до пір’я птахів, частина його разом з водою потрапила в організм пернатих. Якщо не вжити екстрених заходів, качки можуть загинути.

Власне, їх порятунком і займаються волонтери. Одна з рятівниць - начальник Управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування Львівської міськради Олександра Сладкова. Викликали на цю захаращену відходами водойму поліцію, екоінспекцію, басейнове управління Дністра. Роблять швидку механічну очистку водойми, щоб її бруд не потрапив у річку Зубру. І, наскільки можуть, “реанімують” самих потерпілих.

- Одну качечку спіймали і відвезли на огляд в Реабілітаційний центр для птахів «Вільні крила». Майже всемогутній ветеринар Віктор сказав, що качечок треба обсипати абсорбентом типу крохмалю чи тальку, давати їм багато пити чистої води та годувати білковим комбікормом, бо худі, - каже пані Олександра.

Частину качок відправили у Домівку Врятованих Тварин. Там їх відмивають від хімії, лікують від отруєння нафтопродуктами.
Багато львів’ян, обурених цією історією, готові надати свою допомогу. Один з них запропонував після лікування поселити птахів на чистому озерці в районі вулиці Антонича. Каже, там безпечніше, до того ж люди їх там годуватимуть.

Схожі новини