Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Учасницю з рф ігнорувала. Після Бучі мені не було що їй сказати»

Львів’янка Маріанна Батура розповіла про конкурс краси у Південній Кореї, де їй довелося витримати тиск російської делегації

Маріанна Батура увійшла до ТОП-25 красунь конкурсу Mrs Universe (для заміжніх жінок), який відбувся у південнокорейському Сеулі, й зайняла 11-те місце. Жінка завоювала титул «Місіс Солідарність Всесвіт», який є свідченням світової підтримки України. Для конкурсу у Сеулі українка підготувала доповідь про наших дітей, які стали жертвами російського вторгнення. Після її розповіді глядачі в залі плакали, а розмови про Україну не вщухали... А от делегація рф намагалася перешкодити оприлюдненню фактів про злочини російських “визволителів” в Україні.

– Довго вагалася, їхати на конкурс у Сеул чи ні, – розпові­ла Маріанна Батура. – Був страх, що люди не зрозуміють, почнуть осуджувати, мовляв, зараз не час, така біда в країні... Але піс­ля перемоги гурту Kalush на “Єв­робаченні” побачила, як зрос­ла статистика запитів у Gооgle. Люди шукали інформацію про Україну, про війну, про “Азов­сталь”. І саме тоді зрозуміла, що на конкурс їхати треба. Про Україну й велику війну з росією треба розповідати на всіх до­ступних майданчиках – якомо­га більшій кількості людей. Роз­голос для нас важливий, щоб не зникати з порядку денного і отримувати ще більшу підтримку – як економічну, так і військову.

Конкурс Mrs Universe – один із наймасштабніших конкурсів краси у світі. Щороку в ньому беруть участь 120 жінок з різ­них країн. Я вже давно волон­терила у Recovery Camp (реа­білітаційний центр для дітей, які постраждали внаслідок ві­йни). Mrs Universe позиціонує себе як конкурс краси з висо­кими гуманістичними ціннос­тями. Тож я сподівалася знайти підтримку для волонтерських проєктів.

– Маріанно, з учасницями з яких країн там подружилися?

– Найбільше потоваришу­вала з учасницею з Малайзії – Кіран. Вона працює товароз­навицею у приватних фірмах і допомагає самотнім матерям. Здружилася також з учасницею з Індії, яка живе з сім’єю у США. Діпа Марок – бізнес-леді. Ці жін­ки першими підійшли до мене, почали розпитувати про Україну і щиро співчували.

– А які у вас були стосунки з росіянкою?

– Жодних! Вона була мені не­цікавою. Ігнорувала її. Після Бучі й Ірпеня мені не було чого їй сказати.

– Що знали жінки інших країн про війну в Україні? Чи вважають росію агресором, чи хвалять наш бойовий дух і ЗСУ?

– Багато жінок підходили та висловлювали співчуття. Гово­рили, що знають про війну, про воєнні злочини рашистів. Але багато з них думали, що війна в Україні уже пішла на спад. Я пи­тала, чому вони так думають, а у відповідь чула: “Бо в новинах вже лише зрідка говорять про це”. Саме тому так важливо на­гадувати, що війна в Україні три­ває.

– На які ще конкурси краси плануєте подати свою канди­датуру?

– Не планую брати участі в інших конкурсах краси. У Сеулі виконала свою місію – розпові­ла про війну в Україні, про горе, яке ми всі переживаємо, про те, як війна позначається на дітях. Думаю, використала потенціал одного із трьох найбільших кон­курсів краси у світі максималь­но. А далі в моїх планах – во­лонтерство. Хочу продовжити допомагати своїй країні, займа­тися дитячим табором, допома­гати діткам.

Схожі новини