Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зараз найкраще рибалити на річках

Основною особли­вістю липневої ри­боловлі є той факт, що риба йде на глибину, оскіль­ки вода там набагато прохо­лодніша, ніж на поверхні

Липень завжди був дуже теплим місяцем, оскільки на дворі – розпал літа, і тривалість сонячного дня дуже довга. Зрозуміло, що це позначається на риболовлі: риба стає дуже млявою і клює не так активно, як навесні або восени. У спеку його можете навіть не чекати. Але досвідчені рибалки знають, яким чином досягти успіху у липневій риболовлі.

Основною особли­вістю липневої ри­боловлі є той факт, що риба йде на глибину, оскіль­ки вода там набагато прохо­лодніша, ніж на поверхні.

Для того, щоб провести час на риболовлі із задо­воленням, а головне – з ко­ристю, існує певна умова, якої необхідно обов’язково дотримуватися: на вранішню риболовлю слід виходити за ранньої зірки, коли сонце ще не показалося в небі. До цьо­го часу вода ще не встигає прогрітися, і клювання буде інтенсивнішим.

Те ж саме стосується і ве­чірньої зірки, оскільки вода починає охолоджуватися, і риба, знову ж таки, стає ак­тивнішою. Також успішною рибалка може стати, якщо день видається прохолод­ним, багато хмар чи йде дощ.

Оскільки цього місяця найуспішніша рибалка пе­редбачається на річках (у водоймах зі стоячою водою впродовж дня без досвіду і підготовки на вагомі уло­ви розраховувати важко), цю публікацію присвячуємо саме річковій риболовлі.

Як вибирати місце для лову?

Перш ніж відповісти на питання, де ж на річці ловити рибу, необхідно зрозуміти, де там її взагалі не може бути або – не варто ловити.

Не слід навіть намагатися ловити нижче або поряд зі стічною трубою, навіть якщо риба там є. За запахом ви зрозумієте, що її їсти може хіба що кіт без нюху, та і колір у неї може бути дуже весел­ковий.

Залежно від течії річки, не варто вибирати мілини. В них, як правило, мало корму, а малькам тут ніде ховатися, тому риба сюди заходить неохоче.

Але якщо мілина на річці з сильною течією розміщена на повороті, то сюди приби­ває масу корму, що прива­блює і рибу.

У чистій річці з сильною течією на мілинах корм не має за що зачепитися, тому і рибу тут знайти практично неможливо.

Деякі рибалки вважають, що неможливо знайти здо­бич у місцях, де цвіте вода. Але все залежить від того, який вид ви хочете упіймати. Карась не рідкісний гість в таких місцях, особливо в літ­ню спеку.

Марно ловити у місцях, де відмирають водорості. Там істотно бракує кисню.

Залежно від водойми, в періоди спаду і підйому води риба починає активно пере­міщатися, адже маси води, що застоялася, змішуються з водою, що рухається, ба­гатою киснем, і знайти рибу стає набагато простіше.

Де шукати рибу

Дуже важливо стежити за навколишнім оточенням на водоймі. Чайки, що лі­тають над водою і хапають свою здобич, хижаки, які зі сплесками ловлять мальків. Берегові ластівки, що літа­ють навколо води, які часто упускають черв’яків і дрібних жуків, несучи їх в гніздо. Це притягує рибу як непогана приманка.

Щоб успішніше рибали­ти на річках, варто завжди мати на увазі декілька порад із досвіду бувалих риболовів, перевірених багаторічною практикою.

Якщо річка досить ши­рока, то більшість риби скуп­чується у вужчих її проймах, тому що там більше корму. І навпаки, якщо річка вузька, то в ширших її ділянках біль­ше їжі і тому там більша щіль­ність риби.

У чистій річці корму зна­чно більше саме в забруд­нених її ділянках, де більше корчів або поламані і зато­нулі дерева, підвищений че­рез наявність валунів ґрунт, кам’янистий розсип. Дрібні шматочки їжі чіпляються за них, і принаджують рибу.

Біля гребель, в самій піні спадаючої води, за­звичай чимало рибалок не наважуються ловити, а даремно. В таких місцях зі спадаючою водою часто падають дрібні шматочки поживи для риби, які та із задоволенням хапає без побоювання, звикнувши до шуму сплесків води і піни, яка їх прикриває.

Календар рибалки на липень

Липень – місяць особливий. І не тому, що остаточно завершується цьогорічний період заборон на вилов риби, пов’язаних із порою її репродуктивності (із 11 липня можна буде рибалити і у придаткових системах водойм: притоках, гирлах, старицях, розливах водойм, що тимчасово заповнюються водою в період весняної повені), і кожен може, зітхнувши на повні груди, насолоджуватись улюбленим відпочинком без остраху потрапити у браконьєри.

А тому, що цього місяця усі ри­балки України (і професійні, і люби­телі) відзначають своє свято – День рибалки, який уже традиційно при­падає на другу неділю місяця, і цьо­горіч це буде 10 липня! Тож «Добрий рибалка» вітає усіх, хто причетний до рибальства (і навіть тих, хто любить лише ласувати рибою) із цим свя­том і бажає, окрім якнайміцнішого здоров’я, невичерпного оптимізму та традиційних «Ні луски, ні хвоста!», а ще – мирного неба над головою та якнайшвидшого закінчення цієї, нав’язаної усім нам, варварської ві­йни.

Як тільки не називають цей місяць – і екватором, і маківкою літа, і най­спекотнішим періодом цієї пори року. До речі, за попередніми прогнозами синоптиків, цьогорічний липень спо­вна може виправдати свої «найпе­кучіші» назви-епітети, чим створить додаткові клопоти (дай Боже, щоб не проблеми) і риболовам і, звичайно ж, рибі. Тож, щоб не ловити облизнів на берегах річок та водойм, а рибу, ско­ристайтесь місячним календарем на цей місяць. А він обіцяє чимало днів із хорошим кльовом! А якщо до його інформації додасте ще й вміння та досвід – успіх буде гарантовано і в інші дні!

Так, найкраще риба клюватиме у липні 1, 2, із 7 по 9, а також із 19 по 21 та 30 числа.

Хороший кльов за прогнозами Мі­сячного календаря буде із 3 по 6, 12, 17, 18 та 31 липня.

Це будуть чудові дні для ловлі усіх видів риби: як хижої, так і мирної. Риба посилено харчуватиметься, а тому клюватиме добре.

«Нейтральними» днями, коли риба клюватиме не вельми активно, обіця­ють стати 10, 16, із 25 по 25 липня.

У ці дні риба харчуватиметься, але не так активно. Тож розраховувати на удачу без застосування досвіду буде непросто.

Що ж до днів, коли на кльов розра­ховувати не доводиться, то їх у цьому місяці аж чотирнадцять – із 3 по 6, із 11 по 15, та із 26 по 29 числа.

В ці дні риба буде доволі пасивною і обережною. Хоча умілі рибалки все одно ловитимуть...

Схожі новини