Передплата 2024 «Добрий господар»

Під звуки вибухів виростають овочі

Навіть попри те, що триває кровопролитна війна, на півдні України активно ростуть помідори та огірки

Хороший урожай очікують на підприємстві «Оберіг Агро» Доманівської ОТГ Миколаївської області.

Його у 2019 році заснували ко­лишні бійці АТО-ООС, які отри­мали по 2 га землі (неугідь). За сприяння канадських інвесторів (вдалося виграти грант Манітобської ради з міжнародного співробітництва) тут звели чотири теплиці площею 0,03 га кожна.

Почали з органічної редиски, котру вирощували без жодних хімічних добрив та засобів захисту. Далі були огірки, по­мідори, кабачки, зелень, капуста.

Таким чином увесь рік забезпечували краян якісною городиною. Згодом узя­лися в селі Мостовому виготовляти із зеленої маси паливні брикети.

Окрім усього іншого, для ветеранів АТО праця на землі навіть стала своєрід­ною психотерапією, адже надзвичайно важливо, коли людина займається улю­бленою справою.

Однак повномасштабна війна вне­сла корективи у мирні плани. Чоловікам знову довелося взяти до рук зброю, ще раз довівши, що колишніх захисників не буває. Проте в теплицях робота триває. Її продовжують дружини та дівчата від­важних воїнів-патріотів, що стали надій­ним тилом своїм «половинкам».

Першими зібрали 1,2 тонни редиски. При цьому, зауважує дружина одного із захисників Антоніна Ковальчик, про­дукцію не довелося транспортувати на ринок. Замовники самі приїжджали до теплиць.

Зараз дозрівають огірки, а також то­мати – ультраранні та високоврожайні гібриди «Саймон» і «Перугіно». Тож є на­дія на високий урожай.

Антоніна розповідає, що чоловік вмовляв її виїхати у безпечне місце – подалі від лінії фронту. Але жінка від­мовилася: «Я свою рідну землю та по­мідорки не покину. А на честь перемоги обов’язково приготую з вирощених ово­чів смачний салат».

Схожі новини