Передплата 2024 «Добрий господар»

У Німеччині буде міністерство... самотності?

Услід за британцями та японцями, німці готові визнати це явище небезпечною суспільною хворобою

Німеччина готується протистояти небезпечному соціальному явищу, яким є самотність, повідомляє Deutsche Welle. Не виключено, що невдовзі у ФРН, за прикладом Великої Британії та Японії, навіть з'явиться спеціальне міністерство, що займатиметься проблемами, пов'язаними зі самотністю.

Як стверджують німецькі психологи, ситуацію у суспільстві ускладнив карантин під час пандемії коронавірусу. Тривала відсутність живого спілкування й постійне відчуття небезпеки спричинили у багатьох людей тривожні побічні наслідки...

У Британії міністр самотності вже є

До проблеми самотності першими по-новому підійшли британці. На думку експертів Сполученого Королівства, самотність є не лише черговою суспільною хворобою, а й великою економічною і політичною проблемою. Зваживши на її серйозність, 2018 року Велика Британія розробила стратегію боротьби із самотністю, а згодом на Туманному Альбіоні там призначили спеціального міністра. У лютому 2021-го схожим шляхом пішов уряд Японії. Люди там живуть довго, багато хто доживає до ста років. На жаль, одним із наслідків довголіття є самотність стареньких японців...

До проблеми самотності у Берліні німці підходять ґрунтовно, інформує "Німецька хвиля". Вирішили, що потрібний науковий аналіз, тому вже анонсували конференцію з проблем самотності - за участю фахівців із соціальної політики, науковців і представників благодійних організацій.

Спочатку буде уповноважений

"Самотню" кампанію ініціювала у ФРН міністерка у справах сім’ї Ліза Паус, що представляє партію "Зелені". За її словами, стратегію боротьби зі самотністю у Німеччині має бути розроблено під час нинішньої каденції Бундестаґу.(Нагадаємо, до урядової коаліції зараз входять соціал-демократи, "Зелені" й ліберали з Вільної демократичної партії).

"Призначення уповноваженого федерального уряду з питань самотності зробило би це явище темою для більш широкого громадського обговорення", - заявила в інтерв'ю католицькій інформагенції KNA німецька експертка з проблем самотності Зузанне Бюкер.