Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Для перемоги не пошкодувала волосся рідкісного рудого кольору

Кошти від обрізаної коси 9-річна дівчинка перерахувала на допомогу ЗСУ

Дев’ятирічна Кіра Губіна з Чернігова про війну знає не з екрана телевізора чи розповідей знайомих. Вона її бачила на власні очі. Дівчинка разом з батьками, молодшою сестричкою та двома старшими братами місяць ховалися у підвалі.

Багатодітна родина Губіних живе на околиці Чернігова. Вони ще не встигли завершити будівництво нового будинку, як окупанти вже його знищили. Тож тепер на відбудову житла доведеться вкласти чималі кошти. Однак Кіра, попри те, що ще зовсім маленька, вирішила: будинок колись відбудують, а Збройним силам України треба допомогти вже зараз.

За 9 років ножиці жодного разу не торкалися волосся цієї дівчинки. Батьки вирішили не стригти Кіру. А все через те, що волосся їхньої доньки має рідкісний рудий колір.

За словами Кіри, раніше тато забороняв мамі підстригати доньку. “Тато був проти, завжди. Завжди. Казав: “У тебе шикарне волосся, ніколи не будемо його обрізати”. Проте зараз тато погодився без вагань.

«Я мрію, щоб був мир в Україні, - каже Кіра Губіна. – Дуже хотіла бодай щось зробити для нашої армії. Сказала про це батькам. Вони мене підтримали. Ми пішли у перукарню, і там мені зрізали коси. Коли мама мене сфотографувала і надіслала фото двом бабусям, вони довго не відповідали. Хоча було видно, що фотографію переглянули обидві».

«В Інтернеті я побачила, що дівчата обрізають волосся під каре і за це можна отримувати гроші. Вирішила поїхати до перукарні, обрізати волосся, продати та віддати гроші на ЗСУ», – розповідає Кіра.

Батько дівчинки Іван каже, що таке бажання доньки його дуже вразило

“Коли почув, що Кіра хоче віддати гроші на армію, не був проти. Навпаки, чесно кажучи, я мало не заплакав. Це якось так зачепило мене. Ми два місяці обдумували, шукали: так-так, ні-ні…Коли сюди повернулися, а ця ідея та бажання в неї не зникли, вона знову і знову про це говорила. Кажу: “Все вже, давай”. Наважились”.

За словами перукарки Антоніни Нехай, Кіра не перша дитина, яка вирішила продати волосся. Однак раніше підлітки витрачали отримані за коси кошти на здійснення власних мрій – в основному купували телефони. А Кіра розпорядилася грошима за власне волосся по-іншому. Вона їх перерахувала на потреби ЗСУ. «Пишаюся, що у нас такі діти, росте нове, зовсім інше покоління, яке хоче зробити внесок у те, що зараз відбувається», - каже Антоніна Нехай.

Чотири пучки Кіриного волосся заважило 80 грамів, однак довжина сягнула 60 сантиметрів. «Мені моя коротка стрижка вже навіть починає подобатися», - каже Кіра.

Фото novynarnia.com
Фото novynarnia.com

За відрізані коси доньки родина Губіних отримала 3500 гривень. За словами батьків, їхні друзі служать у ЗСУ. «Зараз вони під Луганськом, їх там близько 20 осіб. Вони збирають на рації, тепловізори… Допомога нашої Кіри буде доречною”, – каже тато Іван.

Схожі новини