Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Львів’янка замовила ляльки-мотанки для чотирьох польських родин»

Тернопільська майстриня Ганна Осадко виготовляє обереги для дому і родини

“Мереживна панночка”, - так назвала свою нову ляльку-мотанку письменниця, художниця, майстриня з Тернополя Ганна Осадко. Виявляється, замовила ці ляльки у майстрині львів’янка, пані Ірина. Жінка розповіла, що хоче їх подарувати чотирьом польським родинам, які допомогли їй після початку війни.

“Ірина написала імена членів родин, і я для них мотала, згадуючи всіх, кого має охороняти мотанка. Сховала всередину "речі сили" - освячену сіль і вербу, монету і зерна пшениці, читала 90 Псалом, доки робила, - розповіла журналістці “ВЗ” пані Ганна. - Уже трьох змотала, ще одна залишилась”.

Майстриня каже, лялька-мотанка є сильним оберегом для дому і родини

«Наші предки мотали таких ляльок, в яких замість обличчя - солярний символ - сонця, хреста - на добру долю, повернення з важкої дороги, подолання хвороби, щасливу вагітність, добрий шлюб.

Я, коли мотаю цих ляльок на замовлення - конкретно під кожну потребу, згадуючи ім'я майбутнього власника, дотримуюся певних правил і ритуалів, бо така лялька не є декором безликим, а помічницею.

Щодо ціни – то її немає. Я не можу будь-які ціни виставляти на мотанки, бо це не прості інтер’єрні ляльки, а щось інше, що працює через мене.

Люди платять стільки, скільки вважають за потрібне. Бо інакше це «не працюватиме», і перетвориться із сакральної речі на звичайний сувенір...».