Передплата 2024 «Добрий господар»

Народжені у … вишиванках!

Львівські пологові будинки попри війну дотримуються українських традицій

У четвер, 19 травня, в Україні відзначають День вишиванки. Вишиванка з давніх часів для нас, українців, є не просто одягом, у ній зашифровані сакральні символи, які зберігають історію народу, його ідентичність. З нагоди свята є гарна традиція: дарувати вишиті сорочки новонародженим українцям. Журналістка «ВЗ» поцікавилася, чи дотримуються традицій львівські пологові будинки?

За інформацією Львівської міської ради, минулого тижня у міських пологових Львова народилося 73 дитинки. Ще 73 маленькі українці побачили світ у пологових будинках Третього медоб’єднання Львова – 45 хлопчиків та 28 дівчаток. Серед народжених – одна двійня. А за час повномасштабної війни українки дали тут життя 941 дитинці. Серед них – дев’ятеро двійнят!

Серед породіль – 165 вимушено переселених жінок, які народили 169 діток, серед них – четверо двійнят.

Головний лікар пологового будинку, що на вул.Мечникова, Людмила Шекета каже: «Зазвичай, нам допомагають волонтери, які роздають новонародженим діткам вишиті сорочки. Цьогоріч ми гучно не святкуватимемо, враховуючи, що в країні війна. Раніше ми ще співанки організовували для пацієнтів. Тож все буде значно скромніше. Але усі новонароджені дітки отримають вишиванки».

Цікавлюся у пані Людмили, скільки діток може у цей день народитися? «Точно вам не скажу, - каже лікарка. – Думаю, що близько 30 дітей в цей день з’явиться на світ. Важко сказати – більше, чи менше».

Відзначатимуть День вишиванки і у Львівській обласній клінічній лікарні.

Завідувач пологового відділення Львівської обласної клінічної лікарні Володимир Солощенко розповів журналістці «ВЗ», що у лікарні щороку відзначають День вишиванки.

«А ось скільки діток у цей народиться, не скажу. Це знає хіба що Всевишній, який на горі над нами всіма. У нього всі можливості це знати, - по-філософськи відповів лікар. – У мене таких можливостей немає…».

Фото Львівська обласна клінічна лікарня
Фото Львівська обласна клінічна лікарня

Як повідомила прессекретар Львівської обласної клінічної лікарні Мирослава Козак, у лікарні підготували вишиті сорочки для немовлят.

«Перші вишиванки у житті! Такий особливий подарунок від команди пологового будинку сьогодні отримали наші маленькі пацієнти. 14 новонароджених діточок, 9 дівчаток і 5 хлопчиків відтепер мають український оберіг, символ нашого роду і незламного духу! Дякуємо за особливі емоції і тепло! З Вишиванкою у серці! Все буде Україна!», – наголосила Мирослава Козак.

Фото Львівська обласна клінічна лікарня
Фото Львівська обласна клінічна лікарня

А ось журналіст Роман Онишкевич написав на своїй сторінці у Фейсбуці:

«Коли підходить День вишиванки, я завше згадую «Тюрму на Лонцького» у Львові, і виставку вишиванок, створених українками у неволі.

Ховаючись від вертухаїв, вони вишивали голками із риб’ячих кісток та нитками, витороченими із власного одягу на невеликих клаптиках схованої тканини. Дівчата, жінки, сидячи за ґратами знаходили можливість творити власний символ волі. Як вони спромоглися вишивати образи, рушники, навіть дитячу сорочку? Звичайними словами це неможливо передати. Тут хіба музика або вірші…».

З історії свята

Вперше День вишиванки в Україні відзначили у 2006 році, коли студентка Чернівецького національного університету запропонувала своїм одногрупникам прийти на заняття у вишитих сорочках. Ініціативу підтримали і викладачі, і студенти усього навчального закладу. Кілька років свято відзначалося тільки у стінах університету, а потім ця традиція поширилася і по інших містах України. День вишиванки не має постійної дати. Щорічно відзначається у третій тиждень травня.

Читайте також: Навіть Патрон - у вишиванці!

Схожі новини