Передплата 2024 ВЗ

Спочатку черешня вродила... гриби. А вже потім порадує ягодами

Цей трутовик і нагодує, і підлікує

Природа не втомлюється нас дивувати на кожному кроці. Часом вона робить дивовижні речі, в які годі повірити. Напевно, як травневий розіграш багато хто з наших читачів сприйняв і заголовок цієї публікації. Але ми не жартували: буває, що і черешня родить гриби.

Ці деревні гриби (у науці – трутовик сірчано-жовтий) на Тернопільщині називають кулинами. Щойно опав череш­невий цвіт, а зі стовбура старих черешень пробиваються химерні яскраво-жовті, помаранчеві на­рости. Хтось бачить у них шкід­ливу губку-паразита, а досвідчені грибознаї називають це їстівним делікатесом, який урізноманіт­нює весняне меню. Гурмани готу­ють з кулин “лісові відбивні”.

Одна з таких майстринь – Олександра Паснак зі села Воли­ці.

– Мій зять навесні часто приносить з лісу кулини, – розповідає господиня. – Смажать їх так само, як рибу. Спочатку треба ці гриби порізати на шматки і від­варити у підсоленій воді. Потім кидаємо на друшляк, відціджуємо, солимо-пер­чимо, вмочаємо у борошно/яйце – і сма­жимо... А можна готувати по-іншому: порізати на скибки, додати цибулі, лав­рового листка, сметани, перцю і тушку­вати. Дуже смачна друга страва вихо­дить. “Не тяжка” для шлунка.

Пані Леся каже, що можна припасти кулини і на зиму – відварені гриби треба скласти у морозильну камеру.

– Готувати кулини навчила мене моя мама, коли ми жили у селі Містечку, – каже Олександра Михайлівна. – Вона до­бре розумілася на всіх грибах. Напевно, від неї передалася мені любов до грибів, у тому числі – до кулин.

І все ж, мабуть, не кожен ризикне споживати “черешневого гриба”. На­віть грибники зі стажем кладуть у кошик цю рідкісну знахідку лише тоді, коли ку­лини є молодими, з яскравою пружною м’якоттю. Коли ж кулини перезріють, то стають “гумовими”. Кому захочеться брати їх на зуб?

І ще одна заувага: схожі трутовики з’являються на інших деревах. Але спо­живати їх не варто. Корисними можуть бути лише ті, що виросли на черешнях.

Є і медична користь наших ку­лин. Фармакологи наділяють їх анти­біотичними властивостями, стверджу­ють, що вони затримують ріст багатьох хвороботворних бактерій, знижують кров’яний тиск. Вікіпедія зазначає, що у сірчано-жовтому трутовику знайшли кислоту, яку використовують в дослі­дженнях як замінник інсуліну для ліку­вання діабету.

Читайте також: Сон-трава зачаровує закоханих

Схожі новини