Спочатку черешня вродила... гриби. А вже потім порадує ягодами
Цей трутовик і нагодує, і підлікує
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/457939/kulyny.jpg)
Природа не втомлюється нас дивувати на кожному кроці. Часом вона робить дивовижні речі, в які годі повірити. Напевно, як травневий розіграш багато хто з наших читачів сприйняв і заголовок цієї публікації. Але ми не жартували: буває, що і черешня родить гриби.
Ці деревні гриби (у науці – трутовик сірчано-жовтий) на Тернопільщині називають кулинами. Щойно опав черешневий цвіт, а зі стовбура старих черешень пробиваються химерні яскраво-жовті, помаранчеві нарости. Хтось бачить у них шкідливу губку-паразита, а досвідчені грибознаї називають це їстівним делікатесом, який урізноманітнює весняне меню. Гурмани готують з кулин “лісові відбивні”.
Одна з таких майстринь – Олександра Паснак зі села Волиці.
– Мій зять навесні часто приносить з лісу кулини, – розповідає господиня. – Смажать їх так само, як рибу. Спочатку треба ці гриби порізати на шматки і відварити у підсоленій воді. Потім кидаємо на друшляк, відціджуємо, солимо-перчимо, вмочаємо у борошно/яйце – і смажимо... А можна готувати по-іншому: порізати на скибки, додати цибулі, лаврового листка, сметани, перцю і тушкувати. Дуже смачна друга страва виходить. “Не тяжка” для шлунка.
Пані Леся каже, що можна припасти кулини і на зиму – відварені гриби треба скласти у морозильну камеру.
– Готувати кулини навчила мене моя мама, коли ми жили у селі Містечку, – каже Олександра Михайлівна. – Вона добре розумілася на всіх грибах. Напевно, від неї передалася мені любов до грибів, у тому числі – до кулин.
І все ж, мабуть, не кожен ризикне споживати “черешневого гриба”. Навіть грибники зі стажем кладуть у кошик цю рідкісну знахідку лише тоді, коли кулини є молодими, з яскравою пружною м’якоттю. Коли ж кулини перезріють, то стають “гумовими”. Кому захочеться брати їх на зуб?
І ще одна заувага: схожі трутовики з’являються на інших деревах. Але споживати їх не варто. Корисними можуть бути лише ті, що виросли на черешнях.
Є і медична користь наших кулин. Фармакологи наділяють їх антибіотичними властивостями, стверджують, що вони затримують ріст багатьох хвороботворних бактерій, знижують кров’яний тиск. Вікіпедія зазначає, що у сірчано-жовтому трутовику знайшли кислоту, яку використовують в дослідженнях як замінник інсуліну для лікування діабету.
Читайте також: Сон-трава зачаровує закоханих