Передплата 2024 ВЗ

«Коли виють сирени, конкурс не можна проводити»

ІV фестиваль Фонду Міхаеля Стріхаржа відбудеться у вересні, якщо закінчиться війна

Мистецькі кола України добре знають Міхаеля Стріхаржа. Всесвітньо відомий скрипаль, діяч культури, музичний педагог, професор Гамбурзької консерваторії, відомий у світі меценат. Міхаель Стріхарж з глибокою повагою ставиться до талановитих людей, особливо молоді. Коли приїжджає до Львова, дає майстер-класи для учнів музичних шкіл і музичної академії імені Миколи Лисенка. Кілька років поспіль професор приїжджає до Львова на музичний фестиваль, заснований Фондом Міхаеля Стріхаржа. І нагороджує престижними стипендіями найталановитіших скрипалів. От і цьогоріч у вересні Михайло Стріхарж має намір провести ІV фестиваль скрипалів. А ще вручає високі нагороди митцям. Пан професор приїде до Львова і вручить міжнародні відзнаки. За якими критеріями обирає кандидатів на нагороду свого Фонду, журналістка «ВЗ» запитала у Міхаеля Стріхаржа.

- Німецький мистецький фонд Michael Stricharz Foundation Dall‘Arco Hamburg, президентом якого є, вже оголосив імена осіб в Україні, яким присуджено міжнародні відзнаки та нагорода Фонду за 2022 рік - за вагомий вклад в розвиток мистецтва, культури і плідну співпрацю у проведенні проектів Фонду в Україні, - каже пан Стріхарж. - Це оперна співачка Світлана Мамчур, солістка Львівської опери - відзначена Міжнародною премією Фонду Міхаеля Стріхаржа – «Жезл Джузеппе Верді», журналістка і публіцист, головний редактор видання «Високий Замок» Наталія Балюк - відзначена «Великою срібною гербовою медаллю вільного і ганзейського міста Гамбург», скрипковий майстер Орест Пуцентела - відзначений Міжнародною премією Фонду Міхаеля Стріхаржа - «Жезл Ріхарда Вагнера», скрипаль і підприємець Орест Щудло - відзначений «Почесним знаком Фонду Міхаеля Стріхаржа», диригентка Вікторія Цанько - відзначена Срібною медаллю Фонду Міхаеля Стріхаржа - «Людвіг ван Бетховен».

- А коли цього року маєте намір приїхати до Львова, щоб вручити нагороди Фонду і провести IV фестиваль Фонду Міхаеля Стріхаржа?

- Дата мого приїзду, звісно, відома давно – 8 вересня. У Львові буду три дні, а потім маю намір поїхати до Ужгорода, де буде проведено великий конкурс. Однак, на жаль, сьогодні не можу сказати, чи саме у призначений час прилечу до Львова, оскільки триває війна. Бо коли виють сирени, конкурс не можна проводити.

- Як правило, нагороди вашого Фонду отримують музиканти. А цього року отримає журналістка Наталія Балюк… За якими критеріями обираєте тих, кого буде нагороджено?

- Основний критерій – підтримка мистецтва. У цьому випадку музичного. Наталія Балюк – робить великий внесок у підтримку музичного мистецтва. Газета, яку очолює Наталія Балюк, дуже часто висвітлює цікаві репортажі про музичні події та інтерв’ю з представниками музичної культури.

Читайте також: «Це не лише моя робота, а й місія – розказувати і показувати людям правду»

Схожі новини