Передплата 2024 «Добра кухня»

«Насамперед пошили «Мрію»

М’які іграшки – байрактари, джавеліни і танки

Бачила різні м’які іграшки – зайчики, котики, слоники, шреки… Але патріотичні – вперше. Саме патріотичні, бо навіть уявити не могла, що хтось швиденько зорієнтується і підготує для малечі (та й для дорослих також) – джавеліни, байрактари, реактивних гусей і навіть найбільший у світі літак «Мрія»…

А шиють таку красу, як з’ясувалося у Ніжині, що на Чернігівщині. Як народилася ідея створити патріотичну іграшку, журналістці «ВЗ» розповіла менеджерка фабрики «Копиця» Марія Копиця.

- Шиємо іграшки ще з 1998 року, - каже Марія. – Ми пережили усі кризи, Революцію Гідності, і тепер, у час війни, працювали з перших днів. Усі, хто мав бажання, і не боявся, приходив на роботу. Так, довелося трохи перекваліфікуватися – ми почали шити амуніцію для наших захисників. І це попри те, що Ніжин був у блокаді місяць. Наші дівчата з розумінням поставилися, і майже всі вийшли на роботу. Амуніції нашили доволі велику партію, досі її роздаємо, віддаємо безкоштовно волонтерам, а ті вже знають, кому що потрібно насамперед. Шили футболки і змінний одяг для хлопців, а потім почали шити «розгрузки» і навіть бронежилети. А через три тижні вирішили повернутися до того, з чим «народилася» наша фабрика – до м’якої іграшки.

- Що цьому слугувало?

- Засновник фабрики та її ідейний натхненник – мій батько Анатолій Копиця. Ми з татом приїхала до Львова купувати тканини. Тато побачив, як в одному з магазинів якийсь батько купував іграшку своїй дитині. Дитина з таким трепетом пригортала до себе ту іграшку, що мій тато дійшов висновку: треба знову повертатися до позитиву, дарувати дітям іграшки. Але іграшка має відрізнятися від тієї, яку ми звикли робити. От тоді і народилася колекція патріотичних іграшок «Ми з України!».

- Насамперед яку іграшку пошили?

- Нашу «Мрію». Потім були байрактари, джавеліни, танки… А далі пішла лінійка подушок – з різноманітними гаслами, а також з зображенням Зеленського, Арестовича, Кіма…

Фото ВЗ
Фото ВЗ
Фото ВЗ
Фото ВЗ

- На які іграшки найбільший попит?

- Мабуть, на всі, але все ж таки переважає «Мрія». Хоча у пошитті вона одна з найскладніших. Тому вона і доволі дорога.

- Яка у вас цінова політика?

- Від 200 до 400 гривень, усе залежить від складності роботи.

Читайте також: Писанку «Нескорена» продали на аукціоні у Німеччині за 3700 євро

Схожі новини