«Наш фірмовий пиріг – цибулевий!»
Компанія друзів, які переїхали до міста Лева з гарячих точок, відкрила у центрі міста «кавове віконечко». Тут вишиковується черга…
19-річний Іван з Бородянки та 31-річний Сергій з Ірпеня відкрили у Львові на вул. Руській віконечко, з якого продають каву та домашні пироги. Усе готують власноруч. Їм допомагає подруга Дарина з Києва. Журналістка «ВЗ» поспілкувалася з компанією друзів, які виїхали з гарячих точок до міста Лева. Їхню випічку – цибулевий та вишневий пироги, а також каву – уже облюбували львів’яни та гості міста.
…Коли я прийшла, по каву та випічку, вишикувалась черга! Розмовляю з Іваном та Дариною, Сергій займається вдома випічкою. З ним поговоримо пізніше.
Дарина – студентка, майбутня програмістка. Коли почалася війна, дівчина виїхала до Польщі. Та коли дізналася, що друзі відкривають у Львові «кавове віконечко», приєдналася до них.
– У мене був вибір: поїхати навчатися у Францію чи залишитися в Україні. Вирішила, що хочу бути в Україні, допомагати друзям, – каже Дарина.
Іван – студент факультету політології у «Могилянці».
– Думаю, тепер у тому навчанні сенсу немає. Мені, якщо чесно, не дуже подобається політологія. Хотів якийсь цікавий заклад відкрити у своєму містечку, – каже хлопець. – Варити каву навчився сам.
Розпитую Івана про його рідну Бородянку.
– Там плачевна ситуація, – каже хлопець. – Будинки якщо не зруйновані, то в аварійному стані. Я виїхав з подругою раніше, батьки на тиждень пізніше, коли ракета влучила у сусідній будинок… У Бородянці навіть кладовище зруйноване, окупанти заїхали туди на танках, все перетрощили. Досі не знаємо, скільки людей загинуло… Я працюю, щоб, як мінімум, не думати про це все.
Запитую, чи пам’ятає свою першу каву, чи руки не тремтіли, коли її готував?
– У мене досі руки тремтять, – усміхається. – Там черга!
Сергій, як виявилося, до війни вів на YouTube кулінарний канал.
– Ми покинули все і приїхали до Львова, – каже Сергій. – Якось поверталися після волонтерства, шукали, де можна було б поїсти. Куди не заходили, усюди було дорого. Тому й вирішили відкрити власну кав’ярню. Ціни у нас доступні. Кава – від 19 грн, шматок пирога – 33-37 грн.
«Пироги готуємо за домашніми рецептами, – веде далі Сергій. – Інґредієнти прості: вершкове масло, яйця, борошно. Тому людям і смакує. Класичний пиріг – курка-ананас або сир зі шпинатом. І наш фірмовий пиріг – цибулевий (цибуля тушкується і стає карамелізованою). Є ще солодкі пироги – галета, вишневий або персиковий.
Сергій розповідає, коли виїжджав з Ірпеня, свого кота залишив у знайомих. Але після вибухів кіт утік, і наразі не відомо, де тварина (може бути й у сусідніх містечках). Час від часу Сергій їздить на Київщину його шукати. Дуже сподівається, що він живий.
Кав’ярню хлопці назвали «КІІТ» на честь кота Сергія (повне його ім’я – Містер КІІТ!). Таку ж назву має кулінарний канал Сергія на YouTube.
Читайте також: Писанку «Нескорена» продали на аукціоні у Німеччині за 3700 євро