Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Наш фірмовий пиріг – цибулевий!»

Компанія друзів, які переїхали до міста Лева з гарячих точок, відкрила у центрі міста «кавове віконечко». Тут вишиковується черга…

19-річний Іван з Бородянки та 31-річний Сергій з Ірпеня відкрили у Львові на вул. Руській віконечко, з якого продають каву та домашні пироги. Усе готують власноруч. Їм допомагає подруга Дарина з Києва. Журналістка «ВЗ» поспілкувалася з компанією друзів, які виїхали з гарячих точок до міста Лева. Їхню випічку – цибулевий та вишневий пироги, а також каву – уже облюбували львів’яни та гості міста.

…Коли я прийшла, по каву та випічку, вишикувалась черга! Розмовляю з Іваном та Дариною, Сергій займається вдома ви­пічкою. З ним поговоримо пізніше.

Дарина – студентка, майбутня програ­містка. Коли почалася війна, дівчина ви­їхала до Польщі. Та коли дізналася, що друзі відкривають у Львові «кавове віко­нечко», приєдналася до них.

– У мене був вибір: поїхати навчатися у Францію чи залишитися в Україні. Вирі­шила, що хочу бути в Україні, допомагати друзям, – каже Дарина.

Іван – студент факультету політології у «Могилянці».

– Думаю, тепер у тому навчанні сенсу немає. Мені, якщо чесно, не дуже подо­бається політологія. Хотів якийсь цікавий заклад відкрити у своєму містечку, – каже хлопець. – Варити каву навчився сам.

Розпитую Івана про його рідну Боро­дянку.

– Там плачевна ситуація, – каже хло­пець. – Будинки якщо не зруйновані, то в аварійному стані. Я виїхав з подругою ра­ніше, батьки на тиждень пізніше, коли ра­кета влучила у сусідній будинок… У Бо­родянці навіть кладовище зруйноване, окупанти заїхали туди на танках, все пе­ретрощили. Досі не знаємо, скільки лю­дей загинуло… Я працюю, щоб, як міні­мум, не думати про це все.

Запитую, чи пам’ятає свою першу каву, чи руки не тремтіли, коли її готував?

– У мене досі руки тремтять, – усміха­ється. – Там черга!

Сергій, як виявилося, до війни вів на YouTube кулінарний канал.

– Ми покинули все і приїхали до Льво­ва, – каже Сергій. – Якось повертали­ся після волонтерства, шукали, де мож­на було б поїсти. Куди не заходили, усюди було дорого. Тому й вирішили відкрити власну кав’ярню. Ціни у нас доступні. Кава – від 19 грн, шматок пирога – 33-37 грн.

«Пироги готуємо за домашніми ре­цептами, – веде далі Сергій. – Інґредієнти прості: вершкове масло, яйця, борошно. Тому людям і смакує. Класичний пиріг – курка-ананас або сир зі шпинатом. І наш фірмовий пиріг – цибулевий (цибуля туш­кується і стає карамелізованою). Є ще со­лодкі пироги – галета, вишневий або пер­сиковий.

Сергій розповідає, коли виїжджав з Ір­пеня, свого кота залишив у знайомих. Але після вибухів кіт утік, і наразі не відомо, де тварина (може бути й у сусідніх містеч­ках). Час від часу Сергій їздить на Київщи­ну його шукати. Дуже сподівається, що він живий.

Містер Кііт.
Містер Кііт.

Кав’ярню хлопці назвали «КІІТ» на честь кота Сергія (повне його ім’я – Міс­тер КІІТ!). Таку ж назву має кулінарний ка­нал Сергія на YouTube.

Читайте також: Писанку «Нескорена» продали на аукціоні у Німеччині за 3700 євро

Схожі новини