Передплата 2024 «Добра кухня»

Фронтовий пес Патрон заслужив орден

Бо зберігає чиєсь життя – шукає ворожі міни

Він – невеличкий, але робить велику і важливу роботу. На територіях, де недавно тлумилися вороги, шукає замасковані нерозірвані міни, снаряди, бомби, гранати, інші вибухові предмети – і вказує на них українським саперам. Від 24 лютого, початку російської агресії, знайшов понад сотню знарядь смерті. Усі їх було знешкоджено. А відтак – врятовано багато людських життів.

Ці слова – про біло-рудо­го песика британської поро­ди джек-рассел-тер’єр. Йому два роки, звати Патроном, живе і працює на Чернігівщині, в одному з підрозділів Державної служби з надзви­чайних ситуацій. У Патрона свій іменний бронежилет і своє міс­це у машині. Гострий нюх і до­бра виучка допомагають цьому собаці виявляти боєприпаси. Він – найперший помічник пі­ротехніків. Вони його роботу оцінюють на “відмінно”.

Втім, у Патрона є одна слаб­кість – не може відмовитися від шматочка твердого сиру. Тож, ідучи на кожне нове завдання, його інструктори кладуть у по­льову сумку кілька шматочків цих ласощів. А після успішного завершення роботи винагоро­джують ним свого друга.

Патрон заслужив більше, ніж на сир. Думаємо, у військо­вих канцеляріях уже готують документи на відзначення бо­йового собаки бойовою наго­родою.

Читайте також: Українські птахи ворогам здаються... бомбами

Схожі новини