Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

І тварини стають вимушеними біженцями...

Разом з людьми евакуацію переживають брати наші менші. Значну їх частину на мирні території переселили зі столичного зоопарку

Допомагають у цьому й українські воїни

У перші дні ворожої нава­ли були налякані і сотні тварин, що мешкали на головному про­спекті Києва. Як і мирні жите­лі, вони чули авіанальоти, пере­стрілку з російським десантом, який намагався захопити місто. Щоб врятувати тварин, части­ну їх з тяжкою бідою вивезли до Польщі. На нове місце перебра­лися шість левів, чотири тигри, африканська дика собака, мав­пи-капуцини.

Однак з першого разу виїхати з охопленого вибухами міста не вдалося. Колона машин із твари­нами потрапила під обстріл ро­сіян. Наступного дня шлях тва­ринам-біженцям перепинили ворожі танки. Лише третя спро­ба покинути столицю виявилася вдалою. Частину тварин розміс­тили у Варшаві, інших перевез­ли до вольєрів у Бельгії та Іспанії.

З деяких інших зоопритул­ків під Києвом вивезли лам, ро­жевих пеліканів, альпак, верб­людів, буйволів, осликів. Після визволення від російських оку­пантів українські зоологи зна­йшли у них ледь живих баранів, яків, страусів.

Однак вибратися із зони бо­йових дій пощастило не всім. Практично знищено сімейний екопарк “Ясногородка” під Киє­вом. У собачому притулку в оку­пованій Бородянці від голоду і зневоднення загинули більш ніж три сотні гавкунів.

Таке воно, нелюдське облич­чя війни…

Читайте також: Евакуація тварин: що треба знати

Схожі новини