Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Евакуація тварин: що треба знати

Війна страшна для всіх. Особливо для тих, хто захистити себе не може. У тому числі – представників фауни

Від уражень бомбами, мінами, кулями загинули сотні звірят, багато з них залишилися без своїх господарів – а значить, у голоді і холоді. Допомогти цим нещасним треба так само, як людям.

Є загиблі тварини у Харкові, Сумах, Миколаєві, Херсоні, в ін­ших містах, які атакував ворог. Деяких з них поранено, багато утекло. Але й там, куди війна, дякувати Богу, не докотилася, звірятам непереливки. Бракує корму у зоопритулках Донбасу, Хмельницького. Десятки само­тніх, залишених напризволяще тварин підібрали ековолонте­ри на вулицях, у парках і на вок­залах Львова. Серед них коти, собаки, морські свинки і свині справжні, папуги, плазуни, кро­лики, фредки. За словами ке­рівника Домівки Врятованих Тварин Ореста Залипського, здебільшого із цими звірятками розлучаються біженці – для ба­гатьох з них взяті зі собою до­машні улюбленці стають зайвим тагарем. Але й інші випадки без­відповідальності. Розповідають: одна пані зачинила у помешкан­ні своїх 18 котиків, а сама дре­менула до Польщі…

Ця країна чимало доклала­ся до допомоги українцям. До­помагає і їхнім домашнім улю­бленцям. Деяких з них беруть у закордонні притулки, деяким передають корм. А більшість з них дозволяють перевозити без усіх потрібних документів.

Чеські природоохоронці взя­ли на перетримку 60 котів з Одеси. Корм для тварин пере­силають жителі Великої Брита­нії, Німеччини, Франції.

Фахівці радять: у «тривож­ній валізі» для тварин мають бути: запас корму та води; документи; мисочки для го­дування та води; пакет з на­повнювачем для туалету; ле­жанка та теплий плед; шлейки, повідець або переноска; улю­блені іграшки.

А для перетину кордону з твариною біженцям слід мати:

  • ветеринарний паспорт між­народного зразка з позначками про всі необхідні щеплення; мі­крочип, введений під час вакци­нації проти сказу; аналіз на ан­титіла до сказу, зроблений не раніше, ніж за три місяці до пе­ретину;
  • довідка #1-ВЕТ.

Бережіть себе і своїх домаш­ніх улюбленців!

Читайте також: У Львові створили штаб захисту тварин, які через війну опинилися на вулиці

Схожі новини